StoryEditorOCM
Savjetiisprobane metode

Zaustavite prskanje ulja za vrijeme prženja: ne riskirajte opekline i nered, postupite ovako i ni kapljica neće prsnuti

Piše T. S. M.
13. svibnja 2025. - 15:17

Prskanje ulja za vrijeme prženjamrska je nuspojava pripreme nekih od najomiljenijih jela. Pohano meso i povrće, pržene lignje, frigani krumpiri... samo su neka od jela tijekom čije pripreme, ako ne znamo male trikove iskusnih kuhara, riskiramo ne samo nered po kuhinji nego i opekline. 

Kuhinjska katastrofa

Nažalost, pored trikova koji mogu spriječiti prskanje ulja, postoje i takozvani trikovi za sprječavanje te kuhinjske nezgode, a toliko su riskantni da prženje mogu pretvoriti u katastrofu. Nedavno smo svjedočili popularnosti bizarnog savjeta za sprječavanje prskanja ulja koji se brzinom munje proširio po društvenim mrežama. Vjerovali ili ne, savjet je glasio: počne li vam ulje prskati i dimiti se, ubacite malo vode da mu spustite temperaturu.

Hladna voda zaista snižava temperaturu pa ovaj savjet na prvu može djelovati smisleno, ali tko god ima ponešto iskustva u kuhanju reći će vam da je to recept za opekline. Kapljice vode na visokim temperaturama prelaze u paru pa im se naglo širi volumen, što izaziva još gore prskanje ulja.

Savjeti protiv prskanja koji djeluju

Klonite se takvih "savjeta" i uvažite one iskušane. Trikovi koji zaista pale zvuče dosadno, ali su djelotvorni.

Jedan od njih glasi "Dobro obrišite hranu prije prženja". Razlog su upravo one nezgodne kapljice vode.

Još jedan pouzdan trik glasi malo čudno: "Na dno tave stavite prstohvat soli". Ipak, djeluje. Sol upija dio vlage iz hrane, što pomaže u sprječavanju prskanja ulja.

Ako vam se sol ne uklapa u profil jela (recimo, ako radite fritule ili tome slično), u istu svrhu možete koristiti brašno. Imajte na umu da će brašno kroz određeno vrijeme početi gorjeti, pa ćete trebati promijeniti ulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 14:53