StoryEditorOCM
SavjetiPRESUDAN detalj

Zlatna pravila za savršene kolače i torte: evo što morate znati kad radite biskvit, mnogi griješe u istoj stvari...

Piše K. V.
20. kolovoza 2025. - 18:39

Biskvit je osnova mnogih kolača, od roladica do torti, a njegova tekstura često ovisi o tome koliko pažljivo i brzo postupamo sa smjesom. Postoji jedan detalj koji može biti presudan, a to je proteklo vrijeme od miješanja smjese do stavljanja na pečenje! Ukratko, biskvit je najbolje peći odmah nakon miješanja, bez odlaganja, ali budući da to u praktičnom životu nije uvijek moguće evo jako korisnih informacija.

image
Sam Edwards/caia Image/science P/Science Photo Library Via Afp

Kod klasičnog biskvita s praškom za pecivo, većina modernih prašaka je dvostrukog djelovanja. Dio plinova nastaje odmah kad se smjesa pomiješa s tekućinom, a ostatak tek pri visokim temperaturama u pećnici. Takvu smjesu možete ostaviti 20–30 minuta prije pečenja. Ipak, najbolji rezultat postiže se pečenjem odmah.

Ako smjesa sadrži sodu bikarbonu i kiselinu (jogurt, limun, ocat), reakcija je jednokratna i odvija se odmah. Takvu smjesu treba peći unutar 5–10 minuta, inače biskvit može ispasti zbijen i nizak.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

Za pjenasti biskvit, gdje se jaja i šećer pjene, važno je peći odmah. Zrak u tučenim jajima brzo se gubi, pa smjesa duljim stajanjem gubi volumen.

Gušće smjese, poput čokoladnih, bananinih ili mrkvinih biskvita, mogu podnijeti nešto dulje čekanje – 15–30 minuta na sobnoj temperaturi ili do 40 minuta u hladnjaku.

image
Shutterstock

Ako ste se iznenada našli u situaciji da morate odgoditi pečenje, stavljanje smjese u hladnjak može vam kupiti nekih desetak minuta. U ostalim slučajevima, vremena za čekanje baš i nema pa je dobra organizacija ključ,a držanje mokrih i suhih stastojaka odvojeno može nešto pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:00