StoryEditorOCM
Savjetikuharski trik

Znate li kako ispeći najmekše i najukusnije odreske? Ubacite ovo u tavu, meso će biti vrlo sočno, a okus bogat

Piše T. S. M.
6. studenog 2025. - 14:17

Odrezak, odnosno šnicel, može biti razlog za sreću i veselje, ali isto tako može biti zaslužan za pravo razočaranje. Sve ovisi o tome je li pripremljen kako treba, a za to je potrebno ponešto iskustva i koji maleni "tajni sastojak". Takav dodatak nije samo stvar ukusa, jer ne podiže samo aromu jela nego može znatno utjecati i na teksturu pa upravo o njemu može ovisiti hoće li šniceli koje pripremate na kraju biti sočni i mekani ili tvrdi i jedva jestivi.

image
Debby Lewis-harrison/imagesource/profimedia/Debby Lewis-harrison/imagesource/profimedia

Oni koji misle da se odresci za past‘ po podu od oduševljenja mogu napraviti samo uz korištenje mesa, ulja, soli i papra u krivu su, baš kao i oni koji vjeruju da će svi takvi dodaci odgovarati svim vrstama mesa.

Jer, kao što iskusni kuhari znaju, svaka vrsta mesa traži svoj poseban dodatak. Svinjski odresci postaju mekši i bogatijeg okusa ako im desetak minuta prije kraja dodate malo vrhnja i žličicu senfa. Dobit ćete kremasti umak koji se lijepo upija u meso i zaokružuje okus.

image
Vlastislav Macháček/ifood Sm/profimedia/Vlastislav Macháček/ifood Sm/profimedia

Kod telećih odrezaka, pak, trik je u bijelom vinu i svježem peršinu: vino omekšava vlakna mesa, a peršin donosi svježinu i laganu aromu.

Juneći odresci vole dodatak tamnog piva ili umaka od rajčice, što okusu daje dubinu, ali također omekšava nešto tvrđa vlakna kod ove vrste mesa.

image
Iakov Filimonov/alamy/profimedia/Iakov Filimonov/alamy/profimedia

Za najbolji učinak, spomenute dodatke ubacite kad je meso gotovo omekšalo, smanjite vatru i pustite da sve lagano prokuha pod poklopcem. Rezultat je odrezak koji se topi u ustima i miris koji obećava savršen zalogaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 20:41