Priprema patlidžana počinje soljenjem, uvijek i neizostavno, neovisno o kojem se jelu radi i to znaju čak i početnici u kuhanju. Ako taj savjet nisu čuli od iskusnijih od sebe, onda su ga naučili na teži način, s prvim gorkim zalogajem. Ovo se pravilo odnosi čak i na sasvim mlade balancane, jer premda možda nisu gorke, sadrže višak vode koji će sol iz njih izvući. Zahvaljujući tome, ne samo da neće biti gorke, nego za vrijeme prženja, pirjanja ili pečenja neće upiti previše ulja ili masnoće.
No patlidžani nisu jedino povrće koje traži ovakav tretman.
Ako ne znate koje se povrće soli prije pripreme, ajme vama i onima za koje kuhate. Određene vrste popisa bez prethodnog soljenja nikad ne ispadnu baš kako treba i eto zbog čega su vam jela s njima uvijek neukusna, teška za žvakanje i ostavljaju bolne podsjetnike na svoju pripremu u vidu plikova od vrelog ulja.
Skratit ćemo vam muke (i oko pripreme i oko daljnjeg čitanja o ovoj temi) pa odmah prelazimo na kratak popis povrća koje se obavezno soli prije pripreme. Na prvom su mjesu, naravno, balancane.
1. Patlidžan
Zašto: ekstremno je spužvast i pun vlage + može imati blagu gorčinu
Što raditi: narezati na kolute ili kocke, posoliti, ostaviti 20–30 minuta, isprati i posušiti
Cilj: ublažavanje gorčine, smanjivanje moći upijanja masnoće, postizanje hrskavosti
2. Tikvice
Zašto: pune su vlage koja izaziva prskanje + mogu imati blagu gorčinu
Što raditi: narezati, posoliti, pustiti 20-ak minuta, posušiti.
Cilj: smanjivanje prskanja pri prženju, postizanje hrskavosti
3. Krastavci
Zašto: sadrže puno vode (koja razvodnjava umake) + mogu imati blagu gorčinu
Što raditi: naribati ili narezati, posoliti, ostaviti 15-ak minuta, ocijediti u cjedilu ili kroz gazu
Cilj: smanjenje gorčine + savršeno gust tzatziki / sendvič koji se ne raspada zbog mokrog krastavca
4. Kupus
Zašto: sol omekšava vlakna i izvlači vlagu (= manje tekućine u salati) + može imati blagu gorčinu
Što raditi: narezati ili naribati, posoliti i dobro protrljati rukama, ostaviti 10–15 min, odliti tekućinu
Cilj: mekši, slasniji i aromatičniji kupus za salate
5. Brokula
Zašto: sadrži višak vlage i teško upija okuse
Što raditi: ako je namjeravate peći ili kuhati na pari, narežite je, posolite, začinite i ostavite 20-30 minuta; ako ćete ju kuhati, ovo nije nužno, ali je preporučljivo
Cilj: bolji okus
6. Cvjetača
Vrijedi isto što i za brokulu
7. Rajčice
Zašto: višak vlage
Što raditi: prerezati, posoliti i okrenuti ih naopako
Cilj: manje vode u salati/punjenim rajčicama = više okusa
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....