Kad vam dosade punjene paprike i punjene tikvice, inspiracija za nova jela od mjevenog mesa i sezonskih plodova neka vam bude Turska. Turska kuhinja je puna fantastičnih kombinacija mesa i povrća, a jedna od njih naziva se tepsi kebab. U grubom prijevodu, kebab iz roštijere, odnosno tepsije.
Tepsi kebab čine dobro začinjeno mljeveno (izvorno se koristilo sjeckano) meso - obično kombinacija junetine i janjetine - rašireno po posudi za pečenje, umak na bazi rajčice i povrće poput patlidžana, paprika, luka, tikvica i rajčica poredano preko mesa i umaka kako bi se lijepo zapeklo te ujedno štitilo meso od isušivanja.
Nudimo vam jedan recept prilagođen ovdašnjem ukusu, ali ako hoćete okus bliži originalu, izbacite pancetu i svinjetinu, a ubacite mjevenu janjetinu. Mi vam predlažemo verziju prekrivenu patlidžanima, a vi tom povrću, po želji možete dodati i gore spomenuto. Patlidžani imaju svoju ulogu i u nadjevu, u koji se dodaju sitno nasjeckani ili naribani, dajući mu pikantnost i povećavajući sočnost.
Gotovo jelo možete poslužiti uz rižu, tjesteninu ili pire, a još bi bolje bilo staviti je na stol uz tanke pogačice ili somune.
Tepsi kebab
Sastojci
Za kebab:
800 g mljevene svinjetine
100 g patlidžana (za nadjev)
100 g pancete
50 g luka
30 g svježeg peršina
4 češnja češnjaka
1 žličica sušenog timijana
1 žlica pul bibera (ili mljevene slatke crvene paprike)
1 ½ žličice soli
papar po ukusu
Za umak
25 g koncentrata rajčice
25 g slatke paprike u pasti (tatlı biber salçası ili još koncentrata rajčice)
200 ml kipuće vode
Za složenac
300 g patlidžana (narezanih na ploške)
1 luk
2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Narežite patlidžane na tanke ploške. Posolite ih i ostavite 20 minuta da puste vodu. Isperite i osušite. Premažite maslinovim uljem i ispecite ih u tavi ili pećnici dok ne omekšaju i dobiju boju.
U većoj posudi pomiješajte mljevenu svinjetinu s nasjeckanom pancetom, sitno sjeckanim ili naribanim patlidžanom, lukom, češnjakom, peršinom, timijanom, pul biberom, soli i paprom.
Rasporedite smjesu po dnu nauljene posude za pečenje pa je oblikujte u oblik pljeskavice debljine oko dva cm.
Pomiješajte koncentrat rajčice, papriku u pasti i kipuću vodu u glatki umak pa ga rasporedite preko kebaba. Po vrhu složite ploške pečenog patlidžana i kriške luka.
Pecite oko 40 minuta na 190 °C, dok površina ne dobije lijepu boju. Ostavite kebab da se odmori 10 minuta prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....