StoryEditorOCM
SlanoTepsi kebab

Ovakav kebab još niste jeli! Zapečeni specijalitet spaja mljeveno meso i patlidžane, a znate što mu se dodaje za sočnost?

Piše T. S. M.
21. srpnja 2025. - 12:51

Kad vam dosade punjene paprike i punjene tikvice, inspiracija za nova jela od mjevenog mesa i sezonskih plodova neka vam bude Turska. Turska kuhinja je puna fantastičnih kombinacija mesa i povrća, a jedna od njih naziva se tepsi kebab. U grubom prijevodu, kebab iz roštijere, odnosno tepsije.

Tepsi kebab čine dobro začinjeno mljeveno (izvorno se koristilo sjeckano) meso - obično kombinacija junetine i janjetine - rašireno po posudi za pečenje, umak na bazi rajčice i povrće poput patlidžana, paprika, luka, tikvica i rajčica poredano preko mesa i umaka kako bi se lijepo zapeklo te ujedno štitilo meso od isušivanja.

Nudimo vam jedan recept prilagođen ovdašnjem ukusu, ali ako hoćete okus bliži originalu, izbacite pancetu i svinjetinu, a ubacite mjevenu janjetinu. Mi vam predlažemo verziju prekrivenu patlidžanima, a vi tom povrću, po želji možete dodati i gore spomenuto. Patlidžani imaju svoju ulogu i u nadjevu, u koji se dodaju sitno nasjeckani ili naribani, dajući mu pikantnost i povećavajući sočnost.

Gotovo jelo možete poslužiti uz rižu, tjesteninu ili pire, a još bi bolje bilo staviti je na stol uz tanke pogačice ili somune.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Tepsi kebab

Sastojci

Za kebab:

800 g mljevene svinjetine 
100 g patlidžana (za nadjev)
100 g pancete
50 g luka
30 g svježeg peršina
4 češnja češnjaka
1 žličica sušenog timijana
1 žlica pul bibera (ili mljevene slatke crvene paprike)
1 ½ žličice soli
papar po ukusu

Za umak

25 g koncentrata rajčice
25 g slatke paprike u pasti (tatlı biber salçası ili još koncentrata rajčice)
200 ml kipuće vode

Za složenac

300 g patlidžana (narezanih na ploške)
1 luk
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

Narežite patlidžane na tanke ploške. Posolite ih i ostavite 20 minuta da puste vodu. Isperite i osušite. Premažite maslinovim uljem i ispecite ih u tavi ili pećnici dok ne omekšaju i dobiju boju. 

U većoj posudi pomiješajte mljevenu svinjetinu s nasjeckanom pancetom, sitno sjeckanim ili naribanim patlidžanom, lukom, češnjakom, peršinom, timijanom, pul biberom, soli i paprom. 

Rasporedite smjesu po dnu nauljene posude za pečenje pa je oblikujte u oblik pljeskavice debljine oko dva cm.

Pomiješajte koncentrat rajčice, papriku u pasti i kipuću vodu u glatki umak pa ga rasporedite preko kebaba. Po vrhu složite ploške pečenog patlidžana i kriške luka. 

Pecite oko 40 minuta na 190 °C, dok površina ne dobije lijepu boju. Ostavite kebab da se odmori 10 minuta prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 20:32