StoryEditorOCM
Slanotop kombinacija

Ovakvu salatu od hobotnice još niste probali: lagana je, ukusna i zasitna, zahvaljujući zdravom sastojku punom proteina

Piše T. S. M.
24. lipnja 2025. - 07:05

Salata od hobotnice bez sumnje je jedna od najpopularnijih salata u Dalmaciji, a dušu je dala za ljetne vrućine, kad nam najbolje prijaju dobro ohlađena jela. Salatu od hobotnice naći ćete u gotovo svakoj kući koja cijeni dalmatinsku spizu te u većini restorana, ali nikad neće biti potpuno ista kao drugdje, jer svatko ima svoj recept za koji vjeruje da je najbolji.

Neki će dodati krumpir, neki neće, jedni će staviti masline, a drugi kapare, jedni vole staviti više octa, drugi više papra i tako dalje, a zahvaljujući tom obilju različitih ukusa po pitanju salate od hobotnice nastale su i neke posebne vrste tog jela. Jedna od njih spaja salatu od hobotnice sa - slanutkom.

image
Shutterstock

Salata od hobotnice i slanutka je lagana i osvježavajuća, a opet dovoljno konkretna da zadovolji i one koji se uvijek boje da će ostati gladni. Ne samo da neće, nego će i poprilično uživati.

Salata od hobotnice i slanutka

Sastojci:

350 g hobotnice (1 manja) 
200 g skuhanog slanutka (1/2 konzerve)
50 ml maslinovog ulja
1 1/2 žlica aceta balsamica
5-6 cherry rajčica
2 režnja češnjaka
1 krastavac 
1/2-1 ljubičasti luk 
svježi peršin
svježi matovilac ili rukola
sol, papar

Priprema:

Kuhajte hobotnicu dok ne omekša (oko sat vremena), pa uklonite sluzavi dio pod mlazom hladne vode. 

Nasjeckajte krastavac, luk i češnjak. Rajčice prepolovite. Ako koristite konzervirani slanutak, isperite ga.

U većoj zdjeli pomiješajte hobotnicu (narezanu na kolutiće ili komade), slanutak i povrće. Prelijte maslinovim uljem, aceto balsamicom, posolite i začinite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:54