Mnogi će reći kako u dobrom paštafažolu mora biti i suhoga mesa. Međutim, ako je kuhar dovoljno vješt, skuhat će fantastičan paštafažol i bez suhih rebara, pancete i kobasica. Okus se, kao što ćete se uskoro uvjeriti, može graditi i na druge načine - pravilno odmjerenim začinima, sastojcima koji podižu okus i dobrom tehnikom.
Ako ste se zaželjeli ovog dobrog starog jela, nudimo vam recept koji nam je otkrila Josipa Šilović, splitska profesorica i zaljubljenica u kužinavanje koju možete pratiti na Instagramu Mary‘s Legacy.
Paštafažol
Sastojci
500 g šarenog graha
2 mrkve
2 stapke celera
1 luk
3 češnja češnjaka
2 žlice pelata
1 žličica ajvara
šaka male tjestenine
lovor
peršin
dimljena crvena paprika
vegeta
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema
Grah potopite preko noći. Prije kuhanja ga ocijedite pa stavite u hladnu vodu. Kada voda zavrije, ponovno ga ocijedite, prelijte svježom vodom i dodajte lovor. Kuhajte oko pola sata pa dodajte pelate.
U međuvremenu na maslinovom ulju pirjajte luk, mrkvu, češnjak i celer. Kada omekšaju, dodajte dimljenu crvenu papriku, peršin i ajvar pa sve usitnite štapnim mikserom.
Kada grah omekša, otprilike nakon jednog sata kuhanja, dodajte pripremljeni pesto da dobijete gustoću kakvu želite.
Na kraju dodajte sol, papar i vegetu, ubacite tjesteninu i završite kuhanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....