StoryEditorOCM
Slanoodličan recept

Paštafažol koji kuha splitska profesorica tako je dobar da mu uopće ne fali sastojak bez kojeg ga mnogi ne mogu zamisliti

Piše T. S. M.
2. prosinca 2025. - 08:10

Mnogi će reći kako u dobrom paštafažolu mora biti i suhoga mesa. Međutim, ako je kuhar dovoljno vješt, skuhat će fantastičan paštafažol i bez suhih rebara, pancete i kobasica. Okus se, kao što ćete se uskoro uvjeriti, može graditi i na druge načine - pravilno odmjerenim začinima, sastojcima koji podižu okus i dobrom tehnikom.

Ako ste se zaželjeli ovog dobrog starog jela, nudimo vam recept koji nam je otkrila Josipa Šilović, splitska profesorica i zaljubljenica u kužinavanje koju možete pratiti na Instagramu Mary‘s Legacy.

Paštafažol

Sastojci

500 g šarenog graha
2 mrkve
2 stapke celera
1 luk
3 češnja češnjaka
2 žlice pelata
1 žličica ajvara
šaka male tjestenine
lovor
peršin
dimljena crvena paprika
vegeta
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema

Grah potopite preko noći. Prije kuhanja ga ocijedite pa stavite u hladnu vodu. Kada voda zavrije, ponovno ga ocijedite, prelijte svježom vodom i dodajte lovor. Kuhajte oko pola sata pa dodajte pelate.

U međuvremenu na maslinovom ulju pirjajte luk, mrkvu, češnjak i celer. Kada omekšaju, dodajte dimljenu crvenu papriku, peršin i ajvar pa sve usitnite štapnim mikserom.

Kada grah omekša, otprilike nakon jednog sata kuhanja, dodajte pripremljeni pesto da dobijete gustoću kakvu želite.

Na kraju dodajte sol, papar i vegetu, ubacite tjesteninu i završite kuhanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 08:37