Maštate li o odlasku na Oktoberfest te uživanju u dobrom njemačkom pivu i specijalitetima poput Schweinshaxe, odnosno pečene koljenice, a nemate baš velikih izgleda za ostvariti tu želju, pomoći ćemo vam receptom za najslasniju koljenicu koju ste ikad okusili.
Sami odlučite kojim ćete se pivom pogostiti, ali obavezno kupite i malo tamnog, jer će vam trebati za pripremu ovog specijaliteta.
Tajna savršeno sočnog mesa
Ako ste ikad pokušali ispeći koljnicu pa ste se razočarali, isprobajte ovaj način pripreme jer pali bez greške. Možda niste znali, ali tajna najbolje pečene koljenice u njemačkom stilu je kombinacija mekoće, sočnosti i hrskavosti, a da bi se to postiglo, potreban je dobar recept za pečenu svinjsku koljenicu te ponešto strpljenja.
Prvi korak prema uspjehu je priprema. Kožu koljenice treba zarezati kako bi se mast mogla polako topiti, a meso upiti arome začina. Kim, sol, papar i češnjak stvaraju prepoznatljiv okus bez kojeg se ne može zamisliti prava njemačka koljenica. Najbolji rezultat postiže se sporim pečenjem na umjerenoj temperaturi, dok meso ne postane toliko mekano da se samo odvaja od kosti.
Kako dobiti hrskavu koricu
No Schweinshaxe nije potpuna bez kožice koja pucketa pod zubima. Upravo zato je posljednjih petnaestak minuta pečenja ključno: temperatura se tada podiže ili se uključi grill, a koža postaje savršeno hrskava. Rezultat je spoj sočnog mesa i zapečene kore koji čini ovo jelo neodoljivim, osobito kada se posluži s dinstanim kiselim kupusom i domaćim knedlama.
Pečena svinjska koljenica (Schweinshaxe)
Sastojci
2 svinjske koljenice (oko 1,2 – 1,5 kg svaka)
1 l tamnog piva
500 ml mesne juhe
2 žlice ulja
2 žlice kima u zrnu
2 žličice soli
1 žličica svježe mljevenog papra
6 režnjeva češnjaka
3 luka
2 mrkve
2 stabljike celera
Priprema:
Koljenice dobro operite i nožem zarežite kožu u rombove, ali pazite da ne zahvatite meso. Utrljajte ih solju, paprom i kimom. U velikom loncu kratko ih prokuhajte u vodi, oko 10 minuta, kako bi se iz njih ispustio višak masnoće i kako bi koža kasnije bila hrskavija.
U međuvremenu narežite luk, mrkvu i celer na krupne komade i složite ih u veliki protvan. Dodajte oguljene češnjeve češnjaka. Položite koljenice na povrće, prelijte uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Ulijte pivo i juhu tako da dno protvana bude pokriveno tekućinom. Pecite oko 2 do 2,5 sata, povremeno podlijevajući vlastitim sokom.
Kad koljenice omekšaju i dobiju lijepu boju, pojačajte pećnicu na 220 °C zadnjih 15 minuta pečenja da koža postane hrskava. Ako želite još jaču koricu, možete u zadnjim minutama uključiti i grill opciju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....