U Dalmaciji je jako cijenjen pivac ispod peke, dok se u Francuskoj s tom namirnicom priprema coq au vin, odnosno pijetao u vinu. Pijetao je kao stvoren za to jelo jer je meso starije životinje puno tvrđe i žilavije od mesa mladih kokoši ili pilića pa ga je potrebno dugo i sporo kuhati u vinu i temeljcu. To je zapravo bila i logika francuskih seljaka: kokoše i piliće čuvali su za pečenje ili brzu pripremu, a starije i tvrđe pijetlove spašavali su dugim pirjanjem u vinu.
No što kad vam se jede coq au vin, a pri ruci vam je samo kokoš?
Pravi recept
Nema problem, samo koristite ovaj recept. Najveća razlika u odnosu na izvorni recept, osim po glavnom sastojku, leži u tome što je vrijeme kuhanja kraće. Ta je modifikacija moguća jer je meso nježnije i brže omekša. Ipak, da bi se dobio karakteristični okus jela, meso je potrebno marinirati u vinu s povrćem i začinima pa sve zajedno skuhati uz dodatak temeljca.
Pa evo kako se priprema coq au vine, po našku pivac u vinu. Odnosno, u ovom slučaju, kokoš u vinu.
Coq au vin
Sastojci:
1 kokoš (oko 1,5–2 kg)
750 ml crnog vina
200 ml pilećeg temeljca
300 g šampinjona
150 g pancete
3 žlice maslinova ulja ili masti
2 žlice brašna
3 češnja češnjaka
2 mrkve
2 luka
2 stabljike celera
2 grančice timijana
2 lista lovora
malo peršina
sol, papar
Priprema:
Kokoš narežite i stavite u posudu zajedno s narezanim povrćem (mrkva, luk, celer, češnjak), dodajte timijan, lovor i prelijte vinom. Ostavite da se marinira nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.
Nakon mariniranja, meso izvadite, posušite i uvaljajte u brašno. Na ugrijanoj masnoći kratko zapecite meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu. Izvadite ga sa strane. Na istoj masnoći popržite pancetu i povrće iz marinade. Vratite meso u lonac, dodajte vino iz marinade i temeljac, poklopite i kuhajte lagano 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
U posebnoj tavi popržite šampinjone i dodajte ih jelu pred kraj kuhanja. Po potrebi zgusnite umak s malo brašna razmućenog u vodi ili ga ostavite da se reducira dok ne postane bogat i baršunast. Posolite, popaprite i pospite svježim peršinom prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....