Jela s tjesteninom mogu se napraviti na dva načina: uz puno uloženog vremena, često i truda ili pak u čas posla, brzinski. Koliko god uživamo u manistrom s polagano kuhanim točevima poput bolonjezea, domaće šalše koja se krčkala barem sat vremena i sličnim jelima, ponekad nam ipak više odgovaraju ova druga, gotova u manje od pola sata.
Jedno od takvih jela je kao stvoreno za ljeto, koje nam je klimatološki već stiglo, jer za glavni sastojak ima patlidžan. Ma ima i rajčice, ali kako se, zbog brže pripreme koriste one konzervirane, ne možemo ih baš nazvati sezonskim sastojkom. Ako žlite, možete staviti i svježe, ali savjetujemo vam da ih počnete pripremati u odvojenoj posudi još dok čekate da balancana pusti gorčinu te da ih dodate u jelo kad su već napola skuhane, kako bi se samo još malo dovršile uz patlidžan.
Dat ćemo vam još jedan savjet: želite li kremastije, a i zasitnije jelo, nemojte mu na kraju dodati parmezan, nego burratu. Uz pjat takve manistre neće vam više ništa trebati, osim dobrog apetita.
Tjestenina s patlidžanima
Sastojci:
200 g tjestenine
2 žlice maslinova ulja
2 režnja češnjaka
1 patlidžan
1 limenka pelata
nekoliko listića svježeg bosiljka
ribani parmezan
sol
Priprema:
Operite patlidžan i narežite ga na kockice. Posolite ih pa ih ostavite 15–20 minuta da ispuste gorčinu, zatim ih isperite i posušite kuhinjskim papirom.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Kada češnjak zamiriše, dodajte patlidžan i pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša i lagano porumeni (10–15 minuta).
Dodajte pasiranu rajčicu, posolite, popaprite i kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri. Na kraju dodajte svježi bosiljak.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu. Kad je gotova, ocijedite je i dodajte direktno u umak. Dobro promiješajte i, ako treba, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine da se sve fino poveže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....