Sigurni smo da ste dosad već sto puta dodali luk u salatu, ali jeste li ikad napravili salatu od luka? Da živite u Turskoj to bi vam vjerijatno već palo napamet, jer dio tamošnje kulinarske tradicije je jelo koje se naziva soğan salatasi, u prijevodu salata od luka.
Jelo ima još jedan naziv, sumaklı soğan salatası, koji je, barem ako razumijete turski, još bolje opisuje, jer otkriva tko je u toj salati u glavnoj sporednoj ulozi. A to je sumak, začin koji se radi od mljevenih bobica istoimenog grma koje imaju ljutkast i peckav, pomalo zemljan i lagano citrusan okus (stoga ga možete zamijeniti kombinacijom papra i limunove korice).
Ova salata puno je više od salate - ona je ujedno prilog različitim jelima i sastavni dio pladnja s mezama te omiljen dodatak različitim kombinacijama tankih lepinja i slasnih nadjeva, no najbolje prija uz kebab i ćevape.
Salata od luka
Sastojci
1 ljubičasti luk
1 žlica vinskog octa ili soka od limuna
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica svježeg peršina
2 žličice sumaka
1/2 žličice soli
Priprema:
Narežite luk na tanke kriške, stavite ga u zdjelu i pospite sumakom i solju pa smjesu nježno masirajte rukama oko 30-60 sekundi.
Dodajte ocat, ulje i nasjeckani peršin. Pomiješajte, a zatim poklopite i ostavite da se okusi prožmu. Nakon pola sata spremna je za korištenje, a ostatak možete čuvati u hladnjaku do četiri dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....