StoryEditorOCM
Slanorisi e bisi

Volite li riži-biži, morate ih probati po ovom receptu! Talijani ih rade malo drugačije, evo što dodaju za bolji rezultat

Piše T. S. M.
7. travnja 2025. - 07:05

Volite li riži-biži? Ma naravno da volite, tko ne bi volio tu finu igru okusa, boja i tekstura? Vjerojatno vam je poznato da jelo potječe iz Italije, no znate li da ga tamo pripremaju malo drugačije? "Risi e bisi" ima dugu i zanimljivu povijest, vezanu uz Mletačku republiku, gdje se tradicionalno pripremala za blagdan zaštitnika Venecije, sv. Marka. Prema običaju, jelo bi se svakog 25. travnja obavezno našlo na duždevu stolu, kao simbol plodnosti i obnove.

Ljepota tog jela - osim u simbolici vezanoj uz proljeće - je u tome da se smatralo spizom dostojnom svih pripadnika društva, od dužda, preko plemstva pa do običnog puka, pa je bilo sveprisutno u različitim slojevima venecijanskog društva. Danas je to jedno od najreprezentativnijih jela venecijanske kuhinje i često se priprema upravo u travnju i svibnju, kad je grašak u stađunu.

Iako se radi s vrlo jednostavnim sastojcima – rižom, graškom, pancetom ili pršutom, lukom, maslacem i parmezanom – "risi e bisi" nije običan rižoto: priprema se s više tekućine, gotovo kao gusta juha, ali se jede vilicom.

I savjet za kraj: ako koristite mladi grašak u mahuni, nakon što ga očistite iskoristite mahune za temeljac. Kratko ih prokuhajte, pa ih usitnite i procijedite - dobit ćete svijetlozeleni temeljac pun okusa koji će podići jelo na novu razinu.

Risi e bisi 

Sastojci:

150 g carnaroli ili arborio riže
300 g mladog graška
1 manji luk 
1 režanj češnjaka 
40 g pancete ili pršuta 
750 ml temeljca (povrtni ili pileći)
30 g maslaca
30 g naribanog parmezana
maslinovo ulje
svježi peršin, sol, papar
po želji: malo limunove korice ili svježe metvice
sol, papar

Priprema:

Zagrijte temeljac i ostavite ga da lagano kuha (mora biti vruć kad se dodaje riži)..

U širokoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, pa dodajte pancetu. Pecite dok ne postane lagano hrskava, pa dodajte luk i češnjak. Pirjajte dok luk ne postane staklast (5–7 minuta).

Dodajte grašak (ako koristite svježi, možete dodati i par nasjeckanih mahuna ako su mlade) i pirjajte par minuta.

Dodajte rižu, promiješajte da se obloži masnoćom i lagano tostirajte (2–3 minute). Po potrebi dodajte malo temeljca ako vam se zapeče.

Postupno dolijevajte vrući temeljac – po jednu do dvije kutljače, miješajući redovito, sve dok riža ne omekša, ali ostane lagano al dente (15–18 minuta). Jelo treba biti sočno, nešto između rižota i guste juhe.

Skinite s vatre i umiješajte maslac i parmezan. Promiješajte da postane lijepo kremasto. Posolite i popaprite po ukusu.

Po želji dodajte malo svježe naribane limunove korice ili nasjeckane mente za dodatnu svježinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:21