Što je to zima, ako niste barem jednom skuhali paštafažol? No, možda ga vi često pripremate pa vam je dosadio? Spremni ste za nešto novo? Nema problema, imamo pravu stvar. Zapravo, kao stvorena je za one koji ne vole fažol, jer po svemu je ostalom manje-više ista paštafažolu.
Zamijenite li grah slanutkom, dobit ćete jednako ukusno i krepko jelo, a skuhate li ga po našem receptu, možete biti sigurni da će biti odlično. Možda vam se svidi još i više od paštafažola.
Izvorno se naziva pasta e ceci, odnosno tjestenina i slanutak, pa ga vjerojatno možemo nazivati paštaslanutak, ako baš želimo. Jelo je to iz talijsnske kulinarske tradicije, baš poput paštafažola, koji se dobro udomaćio i u nas, uz određene prilagodbe recepta našem ukusu i prilikama.
Za ovo jednostavno, ali ukusno jelo možete, naravno, koristiti slanutak iz konzerve, no mi vam savjetujemo da se poslužite suhim. Malo ćete čamiti čekajući da se natopi, ali okus jela bit će neusporedivo bogatiji, s natruhama orašastih aroma. Potrudite se pribaviti i ostale sastojke koje recept zahtijeva, poput bijelog vina i pilećeg temeljca, koji jelu daju dodatnu dozu okusa.
Pasta e ceci
Sastojci
700 ml pileće juhe ili tople vode
180 g sitnije tjestenine
125 g suhog slanutka ili 250 g kuhanog (1 konzerva od 400 g)
100 g pancete
60 ml suhog bijelog vina
2 žlice maslinovog ulja
1-2 žlica koncentrata rajčice
3 režnja češnjaka
1 luk
1 grančica svježeg ružmarina
parmezan za posipanje
sol, papar
Priprema:
Ako koristite suhi slanutak, potpoite ga na najmanje 6 sati pa ga skuhajte. Koristite li konzervirani, procijedite ga i isplahnite.
Pancetu narežite i prepecite na tavi da postane hrskava pa je spremite sa strane.
Na masnoću od pancete dodajte ulje i nasjeckani luk pa ga pirjajte nekoliko minuta. Dodajte mu usitnjeni češnjak i kratko pirjajte uz miješanje dok ne zamiriše. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte ga uz miješanje dok malo ne potamni pa ga zalijte vinom.
Kuhajte uz miješanje dok alkohol ne ispari, a vino se ne reducira za pola (oko 5-8 minuta). Dolijte juhu lili vodu, dodajte sol, slanutak, tjesteninu, pancetu i ružmarin.
Kuhajte 10-ak minuta, odnosno dok se tjestenina ne skuha. Dodajte papar, kušajte okus i po potrebi dosolite pa podijelite jelo u tanjure i svaki pospite ribanim parmezanom te po želji kapnite malo maslinovog ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....