StoryEditorOCM
SlanoSPECIJALITET

Zaboravite salatu od hobotnice, ovo je još bolje: evo kako Talijani pripremaju jelo od hobe kao stvoreno za dane posta

Piše T. S. M.
16. travnja 2025. - 07:05

Treba li vam ideja za jelo prikladno za dane posta, ali ipak dovoljno svečano za slučaj da tijekom tih dana planirate veće okupljanje, imamo upravo ono što vam treba. Može vam poslužiti kao predjelo i tako zamijeniti salatu od hobotnice i slična jela. Glavni je sastojak ipak isti, ali priprema se na nešto drugačiji način i poslužuje se uz prepečeni kruh, a dodatkom umaka od rajčice pretvara se u savršen toč za tjesteninu, njoke ili palentu.

Il polpo degli zavorristi vrsta je paštete od hobotnice skuhane pa usitnjene, a zatim pirjane na ulju, češnjaku, peršinu i kaparima, a potječe iz Portovenerea, drevan je i priča zanimljivu priču o ligurskim pomorcima i hrani koju su koristili tijekom svojih putovanja.

image
Corinne Ryman, Pierre Cabannes/Foodcollection Via Afp

Kada bi svojim barkama plovili prema Genovi ili Livornu, trebali su balast (tal. zavorra) koji se lako može iskrcati, a za tu im je svrhu najbolje služilo kamenje pokupljeno s plaže ili iz plićaka, pa su ga usput uzimali po potrebi i bacali nazad u more kad im više nije bilo potrebno. Tijekom tog posla često se događalo da su među kamenjem nalazili hobotnice pa su osmislili ovo jelo kako bi im što dulje potrajale za vrijeme duge obalne plovidbe.

Pašteta od hobotnice (Il polpo degli zavorristi)

Sastojci:

300 g kuhane hobotnice
oko 50 ml maslinovog ulja
10 g sjeckanog peršina
1 list lovora
2 režnja češnjaka
1 žlica kapara
1 luk
bijeli ocat (može i onaj u kojem su kapari)
sol, papar

Priprema:

Hobotnicu skuhajte s cijelim lukom i listom lovora pa joj ogulite kožu i stavite je da odstoji 10 minuta u vodi i bijelom octu. Osušite je, izrežite je na komade i zatim je izblendajte u pastu.

Za to vrijeme u tavu stavite peršina, nasjeckani češnjak, žlicu cijelih kapara s octom, četvrtinu čaše ulja i prstohvat crnog papra. Smjesi dodajte pastu od hobotnice, posolite i popaprite po ukusu, dobro pomiješajte i pirjajte ne dulje od 5 minuta.

Prebacite u staklenke i prelijte maslinovim uljem pa pospremite u hladnjak do korištenja (ali neka to bude unutar jednog tjedna).

Poslužite uz prepečeni kruh kao predjelo ili pomiješajte s umakom od rajčice i poslužite uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 06:20