Danas je ječam najpoznatiji kao sirovina za proizvodnju pive i viskija, ali to je prilično osiromašen doživljaj ove zanemarene namirnice. Naime, iako cijenimo dobro pivo i viski, ječam je izuzetno blagotvoran za naš organizam, u povijesti je bio hrana sportašima i gladijatorima, a često je mijenjao pšenicu kao osnovna sirovina za kruh.
Jedna je od najstarijih uzgajanih žitarica, a pored toga je i skromnih uzgojnih zahtjeva. Danas se najviše koristi kao stočna hrana i kao sirovina za proizvodnju ječmenog slada koji se dalje široko koristi u prehrambenoj industriji od proizvodnje alkohola, pekarskih i konditorskih proizvoda, kvasca, čak i tekstilnoj industriji. Svugdje ga ima, a na našim tanjurima malo iako je slika nekoć bila sasvim drugačija. Time smo na velikom gubitku, a evo zašto i kako ga ponovo uvesti u prehranu.
Nutritivno jako bogat
Ječam, odnosno orzo ili ječim kako bi rekli mi u Dalmaciji, ističe se nutritivnim profilom. Bogat je vlaknima, osobito ß - glukanom. ß - glukan poznat je po jačanju imuniteta i imunološkog sustava, antioksidans je, pomaže regulaciji kolesterola, borbi s alergijama i umorom.
Zbog bogatstva vlaknima, ječam pomaže u reguliranju probave i održavanju zdravog mikrobioma crijeva što je izuzetno važno za cjelokupno zdravlje. Konzumacija ječma prema nekim studijama čak ublažava simptome neugodnog ulceroznog kolitisa. Bogat je i brojnim mineralima i vitaminima, a među rijetkim je biljkama koje sadrže vitamin B12. Osim toga, izvor je i biljnih proteina, pa skupa s činjenicom o vitaminu B12 vrijedna je namirnica za one koji žele smanjiti unos mesa.
Podrška ženskom zdravlju
Ječam je posebno dragocijen ženama jer zadovoljava neke specifične potrebe ženskog organizma, osobito u menopauzi.
Sadrži lignane, spojeve koji imaju blago estrogensko djelovanje i mogu pomoći u borbi s hormonalnim promjenama u menopauzi. Bogat je mineralima poput magnezija, fosfora i silicija koji jačaju kosti i važni su u prevenciji osteoporoze, bolesti koja predstavlja rizik za žene u menopauzi. Također, usporava znakove starenje jer sadrži cink i selen koji djeluju antioksidativno i protuupalno, a tu je i spomenuti ß - glukan.
Gastronomski svestran
No, vratimo se mi na gastronomiju. Ječam je stoljećima bio jedna od osnovnih žitarica, a onda se to promijenilo najviše zbog industrijskog razvoja poljoprivrede. Naime, lakši za uzgoj od pšenice bio je široko rasprostranjen, samim time jeftiniji i osnovna hrana seljaka i siromašnijih slojeva. Danas je situacija sasvim drugačija jer je industrijska proizvodnja omogućila jeftinu proizvodnju pšenice, ali i obrade zrna i brašna, pa je sve skupa istisnulo ječam iz upotrebe.
Već smo opisali zašto to predstavlja gubitak za zdravlje, no gubitak je i u gastronomskom smislu. Ječam je blagog, pomalo orašastog okusa i ugodne teksture. Može se koristiti na brojne načine, a najčešće je sastojak variva. Odlično se ljubi s raznim povrćem i grahoricama, ali i sa suhim mesom. Ječam je fenomenalan u salatama, što je dobro za sve ljubitelje takve vrste jela i one koji traže inspiraciju za zdrave, domaće marende prikladne za ponijeti na posao. Iznenađujuće dobro funkcionira u slatkim kombinacijama, a jedna od najjednostavnijih je kuhani ječam preliven omiljenim pekmezom!
Popularan je i orzot, odnosno jelo nalik rižotu skuhano s orzom umjesto riže. Spominjući rižu, u sarmama i punjenim paprikama zamjenite je ječmom; nutritivno siromašnu namirnicu ćete zamijeniti onom bogatom, jelo će postati hranjivije, kamufliran u mesu možda prođe ispod radara izbirljivim ukućanima, a ječam bolje podnosi kuhanje od riže. Dakle, upravo to je možda najlakše što možete učiniti za promjenu na bolje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....