Grah je omiljena, ekonomična namirnica s kojom se može pripremiti gotovo sve - od salate za predjelo preko juhe i glavnog jela pa sve do deserta (da, neki koriste grah kad peku čokoladne kolače jer kažu da im to daje sočnost. No grah je također jako zdrav i može nam poslužiti za špripremu jela koja pucaju od vitamina i drugih vrijednih sastojaka. Naravno, ako ih ne prekrcamo kobasicama i drugim visokoprocesiranim namirnicama.
No znate li koji je grah najzdraviji?
Vrsta graha s najviše sastojaka korisnih za zdravlje organizma stiže nam iz Istočne Azije i naziva se azuki ili adzuki grah (Vigna angularis). Na cijeni je zbog toga što je sadrži tvari koje mogu pomoći pri smanjenju rizika od dijabetesa i pomoći u mršavljenju. Pored toga, podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšava probavu
Ali nije svaki azuki grah isti pa vrijedi zapamtiti da je crveni azuki grah najcjenjeniji.
Sad kad smo vam otkrili koji je nazdraviji grah na svijetu, otkrit ćemo vam i što sve s njim možete skuhati.
Odgovor ne jednostavan: manje više sve što i s u nas poznatijim vrstama graha. Ipak, imajte na umu jednu stvar, jer važna je za pripremu. Za razliku od ostalih vrsta graha, adzuki grah nema potrebe namakati prije kuhanja. Čak i bez namakanja, obično se skuha za manje od 90 minuta.
Nudimo vam ipak nekoliko ideja, pa ako već niste, svakako isprobajte toplu salatu od adzuki graha s dodacima poput ljubičastog ili mladog luka, kuhanog krumpira i feta sira.
Skuhajte ga s kobasicama ili suhim rebarcima, baš kao što biste inače skuhali smeđi grah.
Napola skuhan adzuki grah koristite umjesto sitne tjestenine u jelima kao što je minestrone.
Koristite ga kao što biste inače koristili kvinoju u jelima poput poke ili buddha bowla.
Pomiješajte ga s verzotom ili raštikom i dodajte mu pancete ili drugog suhog mesa kao da radite ribollitu. Hm, za to će vam možda ipak trebati recept pa vam nudimo jedan dobar.
Ribollita
Sastojci:
600 g skuhanog graha (sačuvajte tekućinu)
400 g raštike
300 g kruha
3 mrkve
2 krumpira
2 režnja češnjaka
1 luk
1/4 glavice kelja
1/8 korijena celera
ribani parmezan
maslinovo ulje
peršin ili majčina dušica
sol, papar
Priprema:
Jedan dio graha sačuvajte, a ostatak zajedno s dijelom tekućine usitnite u blenderu. Ostatak tekućine od graha sačuvajte za kasnije.
Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte mu nasjeckani češnjak, mrkvu i celen. Pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte krumpir narezan na kockice, oprano te opran i narezan kelj i raštiku narezanu na rezance.
Kratko primiješajte pa zalijte vodom od kuhanja graha, dodajte još tekućine po potrebi i sol pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Za to vrijeme prepecite kruh grubo usitnjen rukama ili narezan na fetice.
Kad su raštika i kelj skuhani, dodajte izblendani grah i ostatak graha u zrnu. Sve dobro promiješajte, po želji dodajte suhog mesa i poslužite posuto nasjeckanim peršinom ili svježom majčinom dušicom uz prepečeni kruh i naribani parmezan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....