Tko bi odolio čokoladnom pudingu! Teško je reći je li nam kod njega draži okus ili ona predivna drhturava tekstura, no jedno je sigurno: s dobrim je razlogom među najomiljenijim desertima na svijetu.
Nažalost, poput mnogih stvari u kojima volimo uživati, i puding ima svoju mračnu stranu, a ta je da je najčešće krcat šećerima, modificiranim škrobom i zasićenim masnoćama. Zbog toga su se već mnogi odlučili osmisliti svoje alternative standardnom receptu za puding, ali pritom ih je većina, barem po našem mišljenju, pucala u prazno.
Puding od avokada jedan je od takvih promašaja, jer se uvijek ćuti po povrću, a nedostaje mu i specifična odlika teksture. Međutim puding od prosa... e, to je već sasvim druga priča.
Potaknuti brojnim objavama na društvenim mrežama, isprobali smo recept za puding od te namirnice i vrlo smo se ugodno iznenadili. Okus prosa će detektirati samo oni najtankoćutniji, a tekstura je skoro savršena. Naravno da to nije isto što i klasični puding, ali mu je blizu, a pritom je zdrav: prosu se, kako smo već pisali, pripisuju brojni zdravstveni benefiti, pored ostaloga pomoć u snižavanju razine šećera i kolesterola (više o tome pročitajte ovdje).
Ovakav puding ima još jednu prednost: priprema se kao od šale i nema straha da će imati grudice.
Postupak je izuzetno jednostavan, sve što treba napraviti je skuhati proso, dok je još vruće treba mu dodati čokoladu i neki zaslađivač po želji (mi smo se poslužili datuljama) te sve skupa blendati dok ne postane glatko. Smjesa u početku djeluje rijetko, ali nakon 2-3 sata u hladnjaku se zgusne i postane gotovo želatinasta, baš kao pravi puding, ali je malo više nalik na mousse od čokolade.
Količinu prosa odredite sami, a skuhati ga treba u otprilike trostrukoj količini tekućine. Mi smo koristili proso preostao od pripreme drugog jela pa je bio skuhan u vodi, no bolji se rezultati postižu s prosom skuhanim u mlijeku ili u mješavini vode i mlijeka. S obzirom na to da ga slobodno možete kušati prije nego ga stavite u hladnjak, u svakom mu trenu, po potrebi, možete dodati još malo zaslađivača po vašem izboru, još malo mlijeka ili čokolade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....