StoryEditorOCM
Spiza plusbezglutenska poslastica

Probali smo zdravi puding o kojem svi pričaju: radi se kao od šale, tajna je u sastojku koji snižava šećer i kolesterol

Piše Tea Sumić Miletić
28. siječnja 2025. - 13:09

Tko bi odolio čokoladnom pudingu! Teško je reći je li nam kod njega draži okus ili ona predivna drhturava tekstura, no jedno je sigurno: s dobrim je razlogom među najomiljenijim desertima na svijetu.

Nažalost, poput mnogih stvari u kojima volimo uživati, i puding ima svoju mračnu stranu, a ta je da je najčešće krcat šećerima, modificiranim škrobom i zasićenim masnoćama. Zbog toga su se već mnogi odlučili osmisliti svoje alternative standardnom receptu za puding, ali pritom ih je većina, barem po našem mišljenju, pucala u prazno.

Puding od avokada jedan je od takvih promašaja, jer se uvijek ćuti po povrću, a nedostaje mu i specifična odlika teksture. Međutim puding od prosa... e, to je već sasvim druga priča.

image
Shutterstock

Potaknuti brojnim objavama na društvenim mrežama, isprobali smo recept za puding od te namirnice i vrlo smo se ugodno iznenadili. Okus prosa će detektirati samo oni najtankoćutniji, a tekstura je skoro savršena. Naravno da to nije isto što i klasični puding, ali mu je blizu, a pritom je zdrav: prosu se, kako smo već pisali, pripisuju brojni zdravstveni benefiti, pored ostaloga pomoć u snižavanju razine šećera i kolesterola (više o tome pročitajte ovdje).

Ovakav puding ima još jednu prednost: priprema se kao od šale i nema straha da će imati grudice.

image
Shutterstock

Postupak je izuzetno jednostavan, sve što treba napraviti je skuhati proso, dok je još vruće treba mu dodati čokoladu i neki zaslađivač po želji (mi smo se poslužili datuljama) te sve skupa blendati dok ne postane glatko. Smjesa u početku djeluje rijetko, ali nakon 2-3 sata u hladnjaku se zgusne i postane gotovo želatinasta, baš kao pravi puding, ali je malo više nalik na mousse od čokolade.

Količinu prosa odredite sami, a skuhati ga treba u otprilike trostrukoj količini tekućine. Mi smo koristili proso preostao od pripreme drugog jela pa je bio skuhan u vodi, no bolji se rezultati postižu s prosom skuhanim u mlijeku ili u mješavini vode i mlijeka. S obzirom na to da ga slobodno možete kušati prije nego ga stavite u hladnjak, u svakom mu trenu, po potrebi, možete dodati još malo zaslađivača po vašem izboru, još malo mlijeka ili čokolade. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 12:03