Kad pomislimo na samoniklo bilje, mnogima su asocijacija začinske i ljekovite trave te samoniklo povrće poput žutinice i divljeg zelja, no jedna od najboljih stvari na koju možemo naići za šetnje prirodom su - kupine.
Ugledate li te slatkokiselkaste bobice na nekom lokalitetu daleko od zagađenja, postigli ste pravi zgoditak. Kupine su prepune hranjivih tvari koje lako možete sačuvati za jesen i zimu, ako znate kako pripremiti dobar domaći džem od tog voća.
Džem od kupina može biti izvrstan izvor antioksidansa koji štite stanice od oštećenja i usporavaju procese starenja. Redovitom konzumacijom može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i neurodegenerativne poremećaje, kao i smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma. Osim toga, u njemu se zadržava i dio vlakana, što znači da će vam pomoći u regulaciji probave i osigurati osjećaj sitosti bez pretjerivanja sa šećerom.
Pored toga, prisutnost luteina i zeaksantina može pomoći u zaštiti vida, a neka istraživanja povezuju konzumaciju kupina s boljim pamćenjem i općim zdravljem mozga. Zahvaljujući obilju antioksidansa, kupine također povoljno utječu na spuštanje razine kolesterola.
Kupine su također bogate vitaminom C, koji jača imunitet i sudjeluje u stvaranju kolagena, te vitaminom K, koji je ključan za zdravlje kostiju i normalno zgrušavanje krvi. Ne treba zaboraviti ni mangan, mineral koji pridonosi očuvanju gustoće kostiju i podržava pravilan rad metabolizma.
Sve u svemu, baciti se na pripremu domaćeg džema od kupina ne znači samo osigurati si teglice najfinijeg domaćeg džema za gotovo nikakav trošak nego i osigurati si zalihu vrijednih tvari kojima to voće obiluje.
Domaći džem od kupina
Sastojci:
4 kg kupina
1 kg šećera
1 limun
malo vode po potrebi
Priprema:
Uklonite peteljke s kupina, operite ih i slojevito slažite u širu teću zajedno sa šećerom i limunom narezanim na ploške. Ostavite ih da tako stoje preko noći ili nekoliko sati, dok ne puste sok. Ako vam se žuri, kuhajte ih odmah, ali im prethodno dodajte malo vode (oko 200 ml, po potrebi ćete dodati još).
Kuhajte ih na umjereno laganoj vatri uz povremeno treskanje tećom i obiranje pjene koja se stvara na vrhu, a kad se tekućina malo zgusne vatru smanjite na laganu. Đžem je gotov kad je sok toliko gust da se vidi trag koji kuhača ostavlja po dnu teće.
Ako niste sigurni, izvadite malo smjese na tanjurić, pričekajte koji trenutak da se ohladi pa provucite trag prstom ili drškom žlice. Ako trag ostane vidljiv, džem je gotov, u suprotnom ga kuhajte još malo.
Ulijte ga u prethodno oprane staklenke i pripazite da budu hermetički zatvorene. Džem čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....