StoryEditorOCM
Spiza plussporna vrsta

Ulje koje svi koristimo u kuhinji našlo se na meti žestokih kritika: izaziva teške bolesti, treba ga pod hitno izbaciti?

Piše T. S. M.
12. rujna 2025. - 13:47

Jedna od namirnica koje su se u posljednje vrijeme našle na lošem glasu je i ulje koje mnogi od nas tradicionalno koriste pored maslinovog, obično za prženje, dinstanje, pečenje i slične uobičajene kulinarske zadaće. Mislimo na sojino.

Na meti kritika - i to prvenstveno putem društvenih mreža - ovaj se uobičajeni kuhinjski sastojak, baš poput većine ulja iz sjemenki, našao zbog visokog udjela omega-6 masnih kiselina, koje se često povezuju s upalama i bolestima srca.

image
Catherine Fruhinsholz/Biosphoto Via Afp

Ipak, znanstveni dokazi ne podupiru zakve tvrdnje, naprotiv, Američko kardiološko društvo ističe da omega-6 imaju važnu ulogu u zdravlju srca te poručuju kako problem leži u neuravnoteženoj zapadnjačkoj prehrani koja sadrži previše omega-6, a premalo omega-3.

image
Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Oni koji zagovaraju korištenje ovog ulja, ističu kako je vrijedan izvor vitamina K i vitamina E te nezasićenih masnih kiselina, uključujući oleinsku, koja pomaže regulaciji kolesterola i krvnog tlaka. Pored toga, naglašavaju kako ova vrsta ulja odlično podnosi zagrijavanje pa je dobar izbor za prženje.

image
Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ono što ipak jest problematično kod ove vrste ulja je njegov hidrogenizirani oblik, koji, poput drugih ulja koja su prošla taj način obrade, sadrži dokazano štetne trans-masti. Stručnjaci poručuju kako je korištenje nehidrogeniziranog oblika ovog ulja u razumnim količinama dobra odluka koja, umjesto da naruši zdravlje, može pridonijeti njegovom poboljšanju.

Evo vam još jedan zaključak: ne vjerujte svemu što se priča po YouTubeu i TikToku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:52