Jedna od namirnica koje su se u posljednje vrijeme našle na lošem glasu je i ulje koje mnogi od nas tradicionalno koriste pored maslinovog, obično za prženje, dinstanje, pečenje i slične uobičajene kulinarske zadaće. Mislimo na sojino.
Na meti kritika - i to prvenstveno putem društvenih mreža - ovaj se uobičajeni kuhinjski sastojak, baš poput većine ulja iz sjemenki, našao zbog visokog udjela omega-6 masnih kiselina, koje se često povezuju s upalama i bolestima srca.
Ipak, znanstveni dokazi ne podupiru zakve tvrdnje, naprotiv, Američko kardiološko društvo ističe da omega-6 imaju važnu ulogu u zdravlju srca te poručuju kako problem leži u neuravnoteženoj zapadnjačkoj prehrani koja sadrži previše omega-6, a premalo omega-3.
Oni koji zagovaraju korištenje ovog ulja, ističu kako je vrijedan izvor vitamina K i vitamina E te nezasićenih masnih kiselina, uključujući oleinsku, koja pomaže regulaciji kolesterola i krvnog tlaka. Pored toga, naglašavaju kako ova vrsta ulja odlično podnosi zagrijavanje pa je dobar izbor za prženje.
Ono što ipak jest problematično kod ove vrste ulja je njegov hidrogenizirani oblik, koji, poput drugih ulja koja su prošla taj način obrade, sadrži dokazano štetne trans-masti. Stručnjaci poručuju kako je korištenje nehidrogeniziranog oblika ovog ulja u razumnim količinama dobra odluka koja, umjesto da naruši zdravlje, može pridonijeti njegovom poboljšanju.
Evo vam još jedan zaključak: ne vjerujte svemu što se priča po YouTubeu i TikToku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....