Doručak se s pravom smatra najvažnijim obrokom u danu jer daje temelj za energiju, ravnotežu šećera u krvi i pravilan metabolizam tijekom dana, a kad je riječ o pravilima vezanima uz prehranu, pokazalo se da prehrana u tzv. plavim zonama, odnosno područjima svijeta u kojima ljudi žive dulje i zdravije nego drugdje, ima presudnu ulogu u očuvanju vitalnosti i dugovječnosti.
Jedna od najpoznatijih plavih zona nalazi se u Japanu, na otoku Okinawi, pa je zanimljivo promotriti što se tamo tradicionalno jede za prvi obrok u danu i otkriti koliko se tipični doručak japanskih stogodišnjaka razlikuje od prosječnog hrvatskog doručka.
Na Okinawi se tradicionalni doručak bazira na sastojku poznatom kao nattō, što je naziv za fermentirana zrna soje. Namirnica vrlo osebujnog mirisa i ljepljive teksture iznimno je vrijedan izvor biljnih proteina, probiotika i vitamina K2, a u Japanu od davnina smatra hranom koja doprinosi zdravlju kostiju, srca i krvnih žila.
Najčešće se jede jednostavno: dobro se promiješa dok ne postane pjenast, začini se sojinim umakom i temeljcem od morskih algi te posluži na toploj riži, uz dodatak nasjeckanog mladog luka. Uz rižu i natto često se poslužuju i jaje, komad pečene ribe, mala zdjelica miso juhe ili malo ukiseljenog povrća.
Natto se odnedavno prodaje i u Hrvatskoj, a u Splitu ga možete nabaviti u trgovini Asian Spice. Obično se nudi u pakiranjima od oko 50 g, u kojima se nalaze i vrećice sa začinskim umakom na bazi soje te u Japanu omiljena vrsta senfa.
U ponudi webshopova specijaliziranih za zdravu prehranu mogu se kupiti starteri sa sojem bakterije koji se prirodno razvija na nattou pa ga, želite li isprobati njegovo djelovanje na zdravlje, možete pripremiti sami od kuhanog zrnja soje kombiniranog sa starterom koji stiže u vrećicama, slično kao starter za jogurt ili kefir.
Nattō s rižom
Sastojci
150 g skuhane riže
50 g nattoa (1 pakiranje gotovog)
1 žličica sojina umaka
1 žličica japanskog senfa (karashi)
1 mladi luk
Priprema
Skuhajte rižu, a mladom luku nasjeckajte samo zeleni dio.
Otvorite pakiranje nattoa, dodajte mu priloženi začinski umak i senf (ako ga ima) ili upotrijebite malo sojina umaka i žličicu karashija. Miješajte dok ne uočite ljepljiva vlakna pa prelijte smjesu preko riže, pospite nasjeckanim mladim lukom i odmah poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....