Iako smo navikli dan započeti pecivom, kruhom s omiljenim namazom, tostom, prženicama ili nekom vrstom pahuljica, sve više nutricionista kao izvrsnu opciju za doručak preporučuje nešto što će mnogima zazvučati neobično: juhu. Mesnu.
Zašto jesti juhu za doručak?
Ta praksa, uobičajena u mnogim azijskim zemljama, polako osvaja i zapadni svijet, jer se pokazalo da topla, hranjiva juha može imati brojne prednosti za probavu, razinu energije i imunitet.
Zahvaljujući kombinaciji tekućine, proteina i minerala, juha se lako probavlja, a pritom pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Ako se priprema od kostiju i mesa s hrskavicama, sadrži i kolagen te aminokiseline poput glutamina i cisteina, koje pomažu u obnovi stanica crijevne sluznice i jačanju otpornosti organizma.
Dobra probava i puno energije
Upravo zato mnogi koji započnu dan toplom juhom primjećuju da im se probava uravnotežuje, a energija traje dulje nego nakon klasičnog doručka s ugljikohidratima.
Osim što grije i daje osjećaj usitosti bez pretrpavanja "praznim" kalorijama, juha je i izvrstan način da tijelu nadoknadite tekućinu i elektrolite nakon noćnog odmora. Možete je pripremiti unaprijed i zagrijati ujutro, a hoće li to biti pileća ili goveđa juha, izbor je na vama.
Ubacite još i ovo
Koju god juhu skuhali, uz dodatak korjenastog povrća, komadića mesa i malo riže ili prosa, postat će savršen doručak, osobito u hladnijim mjesecima.
Zato sljedeći put kad se pitate što pojesti za doručak, pokušajte s toplom juhom. Umjesto kratkog naleta energije od šećera i sitosti koju će brzo zamijeniti glad, dobit ćete dugotrajnu sitost i obilje nutrijenata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....