Kruške su podcijenjene. Kad je riječ o najpopularnijem voću, ne nalaze se ni među prvih deset. Kruške imaju fino sladak okus u usporedbi s mnogim drugim voćem, a njihov blagi okus znači da se mogu koristiti u raznim jelima.
"Osim što volim jesti kruške, volim ih rezati i dodavati u salate, smoothieje i zobene pahuljice ili ih peći u kolačima“, kaže Michelle Dudas, nutricionistica i autorica knjige "Kuhanje mediteranskih jela s niskim udjelom ugljikohidrata“.
Ako u svoju svakodnevnu prehranu uvedete kruške, vaše tijelo može imati brojne koristi. Nutricionisti ističu pet promjena koje možete očekivati ako redovito jedete kruške, piše Mondo.
1. Pomažu u zdravom mršavljenju
Ako vam je jedan od ciljeva mršavljenje, kruške vam mogu pomoći. Dudas objašnjava da je to zbog visokog udjela vlakana.
"Prehrana bogata vlaknima povezana je sa zdravijim upravljanjem težinom jer vlakna pomažu da se dulje osjećate siti. Također, kalorije iz vlakana tijelo ne apsorbira, pa dodaju masu vašoj prehrani bez dodavanja dodatnih kalorija.“
Znanstvena istraživanja pokazuju da prehrana bogata vlaknima (uključujući kruške) pridonosi gubitku težine i smanjenom riziku od dijabetesa tipa 2.
2. Redovita konzumacija krušaka pomaže kod zatvora
Uključivanje krušaka u prehranu može poboljšati probavu.
"Kruške su bogate topivim i netopivim vlaknima, što je odlično za probavu i zdravlje crijeva. Budući da mnogi od nas ne unose dovoljno vlakana, dodavanje krušaka u prehranu odličan je način da ih dobijemo i podržimo svoj probavni sustav“, kaže Maggie Michalczyk, nutricionistica.
Dudas se slaže i objašnjava kako topiva vlakna pomažu stolici da zadrži vodu i omekša je, dok netopiva vlakna povećavaju volumen stolice.
"Ova vlakna pomažu crijevima da redovito funkcioniraju i sprječavaju zatvor.“
Prilikom jedenja krušaka, Dudas savjetuje da se kora ostavi jer je, poput mesa ploda, dobar izvor vlakana.
"Jedna srednja kruška s korom osigurava 6 grama vlakana dnevno, što je izvrstan izvor preporučene dnevne vrijednosti.“
Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana, a kruške su odličan način da ih dobiju.
3. Kruške poboljšavaju kolesterol i krvni tlak
Kruške su dobre za srce. Mihalczyk objašnjava da je to zbog vlakana i kalija u plodu.
"Vlakna pomažu u snižavanju LDL kolesterola, poznatog kao ‘loš‘ kolesterol, dok je kalij važan za zdravlje srca jer sudjeluje u snižavanju krvnog tlaka pomažući tijelu da izluči višak natrija u urinu. Ovaj proces smanjuje zadržavanje tekućine i pritisak na krvne žile. Zajedno smanjuju rizik od hipertenzije, srčanih bolesti i moždanog udara.“
Dudas dodaje da topiva vlakna u kruškama pomažu u snižavanju kolesterola tako što se vežu za kolesterol iz prehrane i pomažu u njegovu uklanjanju iz probavnog trakta, djelujući poput metle.
4. Kruške podržavaju imunitet
Želite li izbjeći bolesti ove zime? Kruške mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Dok mnogi ljudi misle da su citrusi izvor vitamina C, nutricionisti ističu da kruške također sadrže vitamin C.
"Vitamin C je antioksidans koji pomaže u borbi protiv štetnih tvari u tijelu, uklanja oksidativna oštećenja i pomaže imunološkom sustavu da optimalno funkcionira. Također pomaže u rastu i obnovi stanica“, kaže Dudas.
Vitamin C nije jedini nutrijent koji jača imunitet u kruškama. Osim vitamina C, kruške sadrže fitonutrijente i antioksidanse.
"Ovi nutrijenti podržavaju zdrav imunitet. Za maksimalnu korist uživajte u različitim vrstama krušaka s različitim bojama kore, jer boja ukazuje na različite fitonutrijente i antioksidanse.“
5. Konzumiranje krušaka može smanjiti rizik od kroničnih bolesti
Dok su neke dobrobiti krušaka odmah vidljive (poput ublažavanja zatvora), druge se javljaju dugoročno, ako ih redovito uključujete u prehranu. Jedna velika prednost, prema nutricionistima, jest smanjeni rizik od kroničnih bolesti. Zdrava crijeva, podržana vlaknima iz krušaka, ključna su za manji rizik od kroničnih bolesti.
Osim toga, antioksidansi u kruškama podržavaju zdravlje mozga smanjenjem oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
S ovim informacijama sada imate pet dobrih razloga da prestanete podcjenjivati kruške. Eksperimentirajte s novim načinima kako ih uključiti u obroke tijekom cijele jeseni i zime, piše Mondo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....