Nema sumnje da su proteini ključni dio zdrave i uravnotežene prehrane. Prema Harvard Health Publishingu, preporučeni dnevni unos proteina ovisi o tjelesnoj težini i iznosi 0,36 grama po kilogramu. Mnogi ljudi koji vježbaju ili žele povećati unos proteina pažljivo biraju hranu, no ponekad mogu krivo procijeniti nutritivnu vrijednost određenih proizvoda.
Nutricionistica i korisnica TikToka @DietitianTayla izdvojila je nekoliko namirnica koje se često krivo označavaju kao visokoproteinske:
1. Maslac od kikirikija
Iako je ukusan i često se dodaje frapeima ili voću, maslac od kikirikija ne sadrži toliko proteina koliko mnogi vjeruju.
"Da bi se hrana smatrala visoko proteinskom, treba sadržavati najmanje 10 grama proteina na svakih 100 kalorija", objašnjava Tayla.
"Dvije žličice maslaca od kikirikija imaju oko 200 kalorija, ali samo šest do sedam grama proteina!"
Maslac od kikirikija bogat je zdravim mastima i vlaknima, ali nije najbolji izbor ako želite povećati unos proteina. Iako sadrži nešto proteina, njegov visok sadržaj kalorija uglavnom dolazi od masti.
Bolja alternativa:
Ako želite više proteina s manje kalorija, probajte maslac od badema ili lješnjaka s dodanim proteinima, ili čak maslac od sjemenki bundeve, koji sadrži više proteina po porciji.
2. Jaja
Bilo da su kuhana, pržena, poširana ili kajgana, jaja su često prva asocijacija na bogat izvor proteina – posebno za doručak. Ipak, nutricionistica upozorava da je to zabluda.
“Jaja sadrže proteine, ali ih ne možemo svrstati u visokoproteinske namirnice”, kaže ona.
"Jedno cijelo jaje ima oko 70 kalorija i šest grama proteina, što znači da ne zadovoljava prag od 10 grama na svakih 100 kalorija."
Jaja su izvrstan izvor esencijalnih aminokiselina i sadrže brojne važne hranjive tvari, uključujući vitamin B12, kolin i vitamin D. Iako nemaju osobito proteina u odnosu na kalorije, ipak su odličan dodatak prehrani zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti.
Bolja alternativa:
Ako želite povećati unos proteina iz jaja, razmislite o konzumiranju samo bjelanjaka. Jedan bjelanjak sadrži oko 3,6 grama proteina i samo 17 kalorija, što ga čini boljim izborom za one koji žele više proteina s manje kalorija!
3. Grčki jogurt
Grčki jogurt često je omiljeni dodatak voćnim salatama ili zamjena za kiselo vrhnje u jelima. Međutim, ne nude sve marke visok sadržaj proteina.
"Neke vrste grčkog jogurta imaju 140 kalorija po porciji, ali samo četiri grama proteina!", upozorava @DietitianTayla.
Osim toga, mogu sadržavati čak 15 grama dodanog šećera, što ih nutritivno čini bliže sladoledu.
Iako nisu svi grčki jogurti bogati proteinima, postoje visokoproteinske verzije koje su izvrstan izbor u prehrani. Ključno je birati nezaslađene verzije i čitati nutritivne deklaracije.
Bolja alternativa:
Potražite visokoproteinski grčki jogurt – neki brendovi nude verzije koje sadrže do 15-20 grama proteina po porciji. Također, islandski jogurt (skyr) može biti još bolji izbor, jer obično sadrži više proteina, a manje šećera, prenosi idjtv.nova.rs.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....