U takozvanim "plavim zonama“ – zajednicama poznatim po najduljem životnom vijeku na svijetu – doručak je, prema riječima znanstvenika koji istražuju dugovječnost ljudske vrste, jedan od prehrambenih prioriteta.
Na osnovu godina provedenih u mjestima poput Okinawe u Japanu i Sardinije u Italiji, jedan od njih tvrdi da prvi obrok u danu može biti ključan za dug i zdrav život!
Svi već znamo izreku: doručkuj kao kralj, ručaj kao građanin, večeraj kao siromah. Prema riječima znalca, u rečenim Plavim zonama ljudi doručkuju najobilnije upravo tijekom dana, a zatim postupno smanjuju količinu hrane, često jedući ranu večeru i ne jedući više ništa do narednog doručka.
No, to nije doručak kakvog većina nas poznaje; navodno je riječ o obrocima koji umnogome podsjećaju na nekakvu verziju dalmatinske "marende za manovale". To jedu stogodišnjaci u Plavim zonama!
- Ljudi bi trebali izbjegavati većinu onoga što se, recimo, u SAD-u reklamira kao doručak: slatke žitarice, jogurti puni šećera i muslija. To nije dio ove liste - poručuju.
No, što jest?
Prema riječima stručnjaka, na početku dana treba se čestito najesti, i to ovih namirnica, to jest obroka čiji su većinski sastav: grah, povrće, riža, voće i zob. To jedu najdugovječniji ljudi svijeta.
- Dan započnite minestrone-juhom punom povrća i graha. Nastavite tako tjedan dana, i itekako ćete primijetiti razliku - ukazuju stručnjaci referirajući se na neobično dug i vitalan život stanovnika pojedinih regija Japana, odnosno naše prekomorske susjede Italije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....