StoryEditorOCM
Zdravljespasonosna promjena

Ovo je najbolja i najlakša dijeta na svijetu koja skida višak kao od šale! Pomaže srcu, a kosa i koža će biti savršeni

Piše MOZAIK SD
23. ožujka 2025. - 07:39

Mediteranska prehrana godinama važi kao najbolji plan zdrave prehrane, redovito preporučan od nutricionista i zdravstvenih organizacija. Kao što je poznato, ovaj način prehrane naglasak stavlja na cjelovite namirnice biljnog podrijetla poput voća, povrća, orašastih plodova i maslinovog ulja, te daje prednost ribi i piletini u odnosu na crveno meso.

Desetljeća istraživanja potvrđuju da ova prehrana donosi izuzetne zdravstvene dobrobiti.

"Postoje dosljedni dokazi da slijeđenje mediteranske prehrane smanjuje rizik od srčanih bolesti, demencije, dijabetesa i raka", kaže dr. Sun Kim, certificirani endokrinolog i izvanredni profesor medicine na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

Nutricionistica i registrirana dijetetičarka Elena Paravantes-Hargitt, ističe kako je ovakav način prehrane idealan upravo i stoga što on nije dijeta u klasičnom smislu riječi, nego jednostavno provediv stil života.

"Neki će reći da im, baš zato, nije tako jednostavna kao, primjerice, keto dijeta, gdje su pravila jasna i svode se na smanjenje ugljikohidrata", kazuje dr. Kim, te dodaje:

"Mediteranska prehrana, ipak, nudi veliki izbor opcija i zahvalna je što je možete kombinirati i razmišljati cjelokupno, a ne samo o pojedinim namirnicama" - potiče dr. Kim.

Mediteranska prehrana je bogata namirnicama koje obiluju vitaminom C i polifenolnim spojevima (bobičasto i citrusno voće, orašasti plodovi, mahunarke), koji su poznati kao izvrsni antioksidansi. Prehrana bogata antioksidansima može povećati njihovu koncentraciju unutar samih stanica našeg organizma, uključujući i stanice kože.

Ovakav oblik prehrane pruža i odličnu potporu iznutra neizbježnoj kremi sa zaštitnim faktorom u borbi protiv štetnih učinaka UV zračenja, koje prijeti našoj koži tijekom cijele godine. Osim antioksidativnog djelovanja, vitamin C također potiče sintezu kolagena u koži, čime se usporava pojava znakova starenja, a pomaže i pri zacjeljivanju rana.


TJEDNI PLAN JELOVNIKA KOJI DONOSI IZVANREDNE BENEFITE

1. dan

Doručak: Zobena kaša s borovnicama i orasima

Međuobrok: Šaka badema

Ručak: Integralni sendvič s puretinom i juhom od leće

Međuobrok: Sirovo povrće s humusom

Večera: Varivo od grahorica i povrća

image
/Shutterstock

 

2. dan

Doručak: Grčki jogurt s medom, bobičastim voćem i orasima

Međuobrok: Pečeni slanutak

Ručak: Ostatak variva od grahorica i povrća

Međuobrok: Breskva ili jabuka

Večera: Pečena piletina s pita kruhom (od pira, npr.) i salatom
Napomena: "pita kruh" je tradicionalna lepinja nalik na džepić koja se koristi u mediteranskoj, ali i bliskoistočnoj kuhinji. Prozračna, lagana peciva idealna su kao dodaci falafel zalogajima, pa čak i uz ćevape. Recept je lako naći, preporučamo varijantu s pirovim brašnom. 

image
/Shutterstock

 

3. dan

Doručak: Smoothie od grčkog jogurta, voća i dodatka žlice maslaca od orašastih plodova

Međuobrok: Avokado na krekerima od cjelovitog zrna

Ručak: Integralno tijesto s pesto umakom

Međuobrok: Složenac od povrća i maslina začinjen maslinovim uljem

Večera: Losos s farom, pečenim tikvicama i patlidžanom

Napomena: Faro je jedna od pražitarica koju su jeli još stari Rimljani, a zapravo je vrsta pira. Sadrži više proteina od zobi i kvinoje, a okusom je slična ječmu. Kao i za svaku žitaricu, preporučuju se jesti cjelovita zrna. Često je na meniju u ruralnijim dijelovima Italije i Francuske.

image
/Shutterstock

 

4. dan

Doručak: Integralni tost sa sirom i jagodama

Međuobrok: Pistacije

Ručak: Salata od leće s feta sirom, pečenom paprikom, sušenim rajčicama i maslinama

Međuobrok: Grčki jogurt sa svježim voćem

Večera: Škampi na žaru s blitvom i palentom

image
/Shutterstock

 

5. dan

Doručak: Kaša od kvinoje s jajem i avokadom

Međuobrok: Suhe marelice i orasi

Ručak: Salata od kvinoje, graha i povrća s integralnim kruhom

Međuobrok: Humus s krekerima od cjelovitih žitarica

Večera: Zapečeni pileći ražnjići s bulgurom i salatom od krastavaca i crvenog luka

 

6. dan

Doručak: Dimljeni losos s kaparima i rajčicama

Međuobrok: Sezonsko voće

Ručak: Mediteranska salata od graha s krekerima od cjelovitih žitarica

Međuobrok: Masline i komad sira

Večera: Marokanski janjeći gulaš s kus-kusom i grožđicama

image
/Shutterstock

 

7. dan

Doručak: Grčki jogurt sa suncokretovim sjemenkama i malinama

Međuobrok: Narezana naranča i pistacije

Ručak: Integralni kruh s rajčicama, sirom i maslinama

Međuobrok: Začinjene zapečene mahune

Večera: Varivo od bulgura i povrća

image
/Shutterstock

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:24