Mediteranska prehrana godinama važi kao najbolji plan zdrave prehrane, redovito preporučan od nutricionista i zdravstvenih organizacija. Kao što je poznato, ovaj način prehrane naglasak stavlja na cjelovite namirnice biljnog podrijetla poput voća, povrća, orašastih plodova i maslinovog ulja, te daje prednost ribi i piletini u odnosu na crveno meso.
Desetljeća istraživanja potvrđuju da ova prehrana donosi izuzetne zdravstvene dobrobiti.
"Postoje dosljedni dokazi da slijeđenje mediteranske prehrane smanjuje rizik od srčanih bolesti, demencije, dijabetesa i raka", kaže dr. Sun Kim, certificirani endokrinolog i izvanredni profesor medicine na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji.
Nutricionistica i registrirana dijetetičarka Elena Paravantes-Hargitt, ističe kako je ovakav način prehrane idealan upravo i stoga što on nije dijeta u klasičnom smislu riječi, nego jednostavno provediv stil života.
"Neki će reći da im, baš zato, nije tako jednostavna kao, primjerice, keto dijeta, gdje su pravila jasna i svode se na smanjenje ugljikohidrata", kazuje dr. Kim, te dodaje:
"Mediteranska prehrana, ipak, nudi veliki izbor opcija i zahvalna je što je možete kombinirati i razmišljati cjelokupno, a ne samo o pojedinim namirnicama" - potiče dr. Kim.
Mediteranska prehrana je bogata namirnicama koje obiluju vitaminom C i polifenolnim spojevima (bobičasto i citrusno voće, orašasti plodovi, mahunarke), koji su poznati kao izvrsni antioksidansi. Prehrana bogata antioksidansima može povećati njihovu koncentraciju unutar samih stanica našeg organizma, uključujući i stanice kože.
Ovakav oblik prehrane pruža i odličnu potporu iznutra neizbježnoj kremi sa zaštitnim faktorom u borbi protiv štetnih učinaka UV zračenja, koje prijeti našoj koži tijekom cijele godine. Osim antioksidativnog djelovanja, vitamin C također potiče sintezu kolagena u koži, čime se usporava pojava znakova starenja, a pomaže i pri zacjeljivanju rana.
TJEDNI PLAN JELOVNIKA KOJI DONOSI IZVANREDNE BENEFITE
1. dan
Doručak: Zobena kaša s borovnicama i orasima
Međuobrok: Šaka badema
Ručak: Integralni sendvič s puretinom i juhom od leće
Međuobrok: Sirovo povrće s humusom
Večera: Varivo od grahorica i povrća
2. dan
Doručak: Grčki jogurt s medom, bobičastim voćem i orasima
Međuobrok: Pečeni slanutak
Ručak: Ostatak variva od grahorica i povrća
Međuobrok: Breskva ili jabuka
Večera: Pečena piletina s pita kruhom (od pira, npr.) i salatom
Napomena: "pita kruh" je tradicionalna lepinja nalik na džepić koja se koristi u mediteranskoj, ali i bliskoistočnoj kuhinji. Prozračna, lagana peciva idealna su kao dodaci falafel zalogajima, pa čak i uz ćevape. Recept je lako naći, preporučamo varijantu s pirovim brašnom.
3. dan
Doručak: Smoothie od grčkog jogurta, voća i dodatka žlice maslaca od orašastih plodova
Međuobrok: Avokado na krekerima od cjelovitog zrna
Ručak: Integralno tijesto s pesto umakom
Međuobrok: Složenac od povrća i maslina začinjen maslinovim uljem
Večera: Losos s farom, pečenim tikvicama i patlidžanom
Napomena: Faro je jedna od pražitarica koju su jeli još stari Rimljani, a zapravo je vrsta pira. Sadrži više proteina od zobi i kvinoje, a okusom je slična ječmu. Kao i za svaku žitaricu, preporučuju se jesti cjelovita zrna. Često je na meniju u ruralnijim dijelovima Italije i Francuske.
4. dan
Doručak: Integralni tost sa sirom i jagodama
Međuobrok: Pistacije
Ručak: Salata od leće s feta sirom, pečenom paprikom, sušenim rajčicama i maslinama
Međuobrok: Grčki jogurt sa svježim voćem
Večera: Škampi na žaru s blitvom i palentom
5. dan
Doručak: Kaša od kvinoje s jajem i avokadom
Međuobrok: Suhe marelice i orasi
Ručak: Salata od kvinoje, graha i povrća s integralnim kruhom
Međuobrok: Humus s krekerima od cjelovitih žitarica
Večera: Zapečeni pileći ražnjići s bulgurom i salatom od krastavaca i crvenog luka
6. dan
Doručak: Dimljeni losos s kaparima i rajčicama
Međuobrok: Sezonsko voće
Ručak: Mediteranska salata od graha s krekerima od cjelovitih žitarica
Međuobrok: Masline i komad sira
Večera: Marokanski janjeći gulaš s kus-kusom i grožđicama
7. dan
Doručak: Grčki jogurt sa suncokretovim sjemenkama i malinama
Međuobrok: Narezana naranča i pistacije
Ručak: Integralni kruh s rajčicama, sirom i maslinama
Međuobrok: Začinjene zapečene mahune
Večera: Varivo od bulgura i povrća
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....