Mladi luk je ukusan dodatak salatama, omletima i brojnim drugim jelima i svakako jedan od protagonista uskršnje blagdanske trpeze. No, on je i prava super hrana jer obiluje vitaminima, mineralima i brojnim drugim dragocjenim nutrijentima. I zeleni i bijeli dio su jestivi, a okus mu je blaži od običnog luka pa ga i djeca mogu lakše prihvatiti. A što sve skrivaju te vitke zeleno bijele stapke? Počnimo od vitamina A, C, K, B9 i B6 kojima obiluje, kao i kalcijem, željezom, cinkom i kalijem. Od fitonutrijenata tu su bogato zastupljeni flavonoidi kempferol, kvercetin, antocijanini i fenolne tvari koji imaju moćna antioksidalna, protuupalna i protumikrobna svojstva čime uvelike pomažu u detoksikaciji jetre, piše Živim.
Imunitet, probava, srce...
Zahvaljujući svom antivirusnom i antib...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....