StoryEditorOCM
Zdravljenakon 50. obavezno!

Rijetko ih jedemo, a prepune su kalcija: zaboravljene namirnice iz vaše kuhinje jačaju kosti bolje od mlijeka

Piše mozaik SD
2. rujna 2025. - 00:06

Većina ljudi vjeruje da je kalcij rezerviran za mliječne proizvode, no istraživanja pokazuju suprotno. Manjak ovog minerala može izazvati lomljive kosti, klimave zube i probleme s mišićima, stoga je važno proširiti spektar namirnica koje redovito jedemo.

Više od 99 % kalcija pohranjeno je u kostima i zubima, dok preostali dio sudjeluje u kontrakciji mišića, prijenosu živčanih impulsa i zgrušavanju krvi. Stručnjaci preporučuju odraslima unos od oko 1000 mg dnevno, dok žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina trebaju ciljati na 1200 mg.

image

kelj

/Shutterstock

Lisnato povrće bogato kalcijem

Kelj (kuhan) – 177 mg po šalici

Listovi amaranta – 284 mg po šalici

Listovi maslačka – 147 mg po šalici

Brokula – 60 mg po šalici

Osim kalcija, ovo povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima koji dodatno čuvaju zdravlje.

image

kelj začinjen bijelim lukom i sezamom te malo limunova soka

/Shutterstock

Magične sjemenke za jake kosti

Mak – 260 mg na dvije žlice

Sezam – 88 mg na žlicu

Amarant (žitarica) – 116 mg po šalici

Dodajte ih u smoothie, zobenu kašu ili salatu kako biste svakodnevno povećali unos kalcija. Ove pomalo ‘zaboravljene‘ namirnice nalaze se u svakoj kuhinji...

Neočekivani izvori kalcija u kuhinji

Osim povrća i sjemenki, kalcij možete pronaći i u:

tofuu (količina varira ovisno o proizvođaču)

tortiljama obogaćenima kalcijem

žitaricama s dodatkom minerala

image

tofu sa špinatom i gljivama

/Shutterstock

Važan savjet - kombinirajte kalcij s namirnicama bogatim vitaminom D za bolju apsorpciju, piše Krstarica.

Kalcij se, dakle, ne nalazi samo u mliječnim proizvodima. Od zelenog lisnatog povrća i sjemenki do tofua i obogaćenih žitarica – izbor zdravih namirnica u vašoj kuhinji može učiniti mnogo za dugovječnost vaših kostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 11:32