Većina ljudi vjeruje da je kalcij rezerviran za mliječne proizvode, no istraživanja pokazuju suprotno. Manjak ovog minerala može izazvati lomljive kosti, klimave zube i probleme s mišićima, stoga je važno proširiti spektar namirnica koje redovito jedemo.
Više od 99 % kalcija pohranjeno je u kostima i zubima, dok preostali dio sudjeluje u kontrakciji mišića, prijenosu živčanih impulsa i zgrušavanju krvi. Stručnjaci preporučuju odraslima unos od oko 1000 mg dnevno, dok žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina trebaju ciljati na 1200 mg.
Lisnato povrće bogato kalcijem
Kelj (kuhan) – 177 mg po šalici
Listovi amaranta – 284 mg po šalici
Listovi maslačka – 147 mg po šalici
Brokula – 60 mg po šalici
Osim kalcija, ovo povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima koji dodatno čuvaju zdravlje.
Magične sjemenke za jake kosti
Mak – 260 mg na dvije žlice
Sezam – 88 mg na žlicu
Amarant (žitarica) – 116 mg po šalici
Dodajte ih u smoothie, zobenu kašu ili salatu kako biste svakodnevno povećali unos kalcija. Ove pomalo ‘zaboravljene‘ namirnice nalaze se u svakoj kuhinji...
Neočekivani izvori kalcija u kuhinji
Osim povrća i sjemenki, kalcij možete pronaći i u:
tofuu (količina varira ovisno o proizvođaču)
tortiljama obogaćenima kalcijem
žitaricama s dodatkom minerala
Važan savjet - kombinirajte kalcij s namirnicama bogatim vitaminom D za bolju apsorpciju, piše Krstarica.
Kalcij se, dakle, ne nalazi samo u mliječnim proizvodima. Od zelenog lisnatog povrća i sjemenki do tofua i obogaćenih žitarica – izbor zdravih namirnica u vašoj kuhinji može učiniti mnogo za dugovječnost vaših kostiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....