Nakon opsežne obnove, Hotel "Dunav" u Iloku doista izgleda svježe od temelja do krova, ali njegova je srž i dalje ostala ista: iskusni hotelijeri nastavili su vjerno slijediti tradiciju i duh ovog dijela Hrvatske, kojeg prije svega odlikuje gostoljubljivost ljudi ravnice i topla, narodska, prava domaćinska atmosfera.
Smješten uz samu obalu Dunava, hotel spaja lokalni srijemski identitet s modernim pristupom hotelijerstvu i ugostiteljstvu, pružajući turistima iskustvo koje kombinira udobnost, gastronomiju i autentičan doživljaj regije na samom istoku Hrvatske.
Hotel je u obiteljskom vlasništvu, a jedna od suvlasnica, Željka Kovčalija, ističe da je cilj obnove bio najatraktivnije hotelsko odredište uz Dunav u Hrvatskoj, spajajući tradiciju sa standardima 21. stoljeća, učiniti reprezentativnim objektom o kojem će se govoriti i u koji će se dolaziti.
– Naš je cilj bio spojiti tradiciju, identitet Srijema i života ljudi uz Dunav, sa suvremenim pristupom hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kako bi onda tu našu ponudu u potpunosti prilagodili zahtjevima dinamičnog turističkog tržišta, očekivanjima gostiju, ali i principima održivog poslovanja – kaže naša sugovornica.
Moderno i funkcionalno
A promjene, o kojima govori, očite su – moderniziran je interijer, hotel sada ima novi wellness centar, funkcionalniji ugostiteljski prostor, a cijeli je objekt energetski učinkovitiji što značajno smanjuje utjecaj na okoliš.
– Funkcionalnost ugostiteljskog dijela objekta i povezanost svih segmenata poslovanja, velika su promjena u odnosu na naš prethodni način rada – vele suvlasnici hotela "Dunav", naglašavajući da su ove promjene u strukturi rukovođenja objektom, jednako važne kao i one koje su na prvu vidljive gostima.
Iako je ono što su proveli kroz rekonstrukciju objekta za vlasnike hotela bilo jako zahtjevno, uspjeli su zadržati duh zbog kojeg se i do temeljite obnove dolazilo u "Dunav" i zbog čega mu se stalno vraćalo.
– Gostoljubivost, domaćinstvo, kao i lokacija uz samu obalu Dunava, pa onda ta naša bogata srijemska gastronomija, vina koja nudimo i uređen okoliš koji krasi hotel, važni su aduti koje smo dodatno obogatili novim pristupom i ponudom. Naši gosti i dalje uživaju u ambijentu, udobnosti i miru hotela, ali ako im je i do avanture, i za to ćemo im pružiti priliku – ističe Kovčalija.
Posebno naglašava cjelovitost obnove.
– Uživamo u svakom ostvarenom detalju jer je sve bilo dobro promišljeno i dio cjeline, a cjelina doživljaja i ugode boravka je najvažnija. Hotel u potpunosti prati prirodu, pružajući pri tome istinski doživljaj Dunava, a da ni najmanje ne narušava prostor ni ugođaj – kaže.
Gosti su na promjene reagirali vrlo pozitivno.
– Hotel sada ima novu energiju, a istu poruku. Početni skepticizam zbog modernih oblika, ubrzo je zamijenilo oduševljenje i zadovoljstvo novim ulaganjem, napretkom i rastom – veli Kovčalija.
Gastronomski doživljaj
Restoran hotela, poznat po riječnim ribljim specijalitetima, ostao je jedan od njegovih zaštitnih znakova.
– Držimo se dvaju osnovnih postavki: kvalitetnih namirnica i vještine pripreme, uz neizostavnu gostoljubivost koja zaokružuje ukupni doživljaj. Naš jelovnik kombinira standardne uspješnice s novim okusima i vinima. Hotel "Dunav" odlično surađuje s lokalnim proizvođačima i vinarima, posebice Iločkim podrumima. Ilok možda nije velik grad, ali njegov povijesni, kulturni i vinski značaj u Hrvatskoj – jest. Suradnja svih dionika javnog i privatnog sektora, ključna je za boljitak grada i njegovih stanovnika – poručuju vlasnici.
U ponudi imaju široku paletu iločkih vina, i to svih značajnijih vinara. Zastupljene su vinarije i sorte.
– Posebno nas veseli da na vinskoj karti imamo i vina naše nove obiteljske vinarije, KAST, koja predstavlja pravu vještinu spravljanja vina. Vinska karta je dinamična i nadopunjuje se uvijek novim i posebnim iločkim vinima. S Iločkim podrumima činimo okosnicu ugostiteljsko – turističke ponude Iloka. Suradnja je dugogodišnja i kontinuirana. Ilok prostorno nije velik grad, ali njegov povijesni, kulturni i vinski značaj u Hrvatskoj, jako je velik, a grad danas svoj identitet gradi upravo kroz turizam. Suradnja svih dionika javnog i privatnog sektora uvjet je za boljitak i bolji život njegovih stanovnika – kaže Kovčalija.
Osim restorana i wellnessa, hotel nudi brojne dodatne sadržaje; od vožnje brodom "Emys“ do najma bicikala i kajaka. Ti sadržaji potvrđuju posvećenost vlasnika "Dunava" autentičnom, lokalnom, zdravom i održivom pristupu hotelijerstvu, pojašnjava naša sugovornica.
Kontinentalni turizam
Porast interesa za Ilok i istočnu Hrvatsku, posljednjih je godina primjetan.
– Od 2020. godine domaći su gosti otkrili ono što manja kontinentalna mjesta nude – kvalitetu, dostupnost i visoko pozitivan omjer cijene i kvalitete. Svaki gost i posjeta cijenjeni su, pa nam se gosti stalno vraćaju i pozivaju nove. Hotel "Dunav" oduvijek funkcionira kao obiteljski posao koji se godinama kao takav učvršćuje i širi. Našoj obitelji hotel je drugi dom i u njemu svi boravimo svaki dan, duže ili kraće, ovisno o obvezama. Cijeli proces obnove bio je i emotivan, dakako, od demontiranja i rušenja starog dijela hotela, gradilišta, pa sve do prvih pločica, prekidača, tapeta, stolica… Posao ovakvog obima ne može se obavljati bez velike unutarnje snage i emocije. Stvaranje je zahtjevno, ali ispunjavajuće. Otvaranje recepcije na neki je način bio stvarni korak u novo razdoblje. Pred nama je i radost rasta i uređenja našeg okoliša u kojem neizmjerno uživamo i mi i svi naši gosti – veli Željka Kovčalija.
Nakon obnove, fokus je na održavanju kvalitete i novim sadržajima, ali i na daljnjem pozicioniranju hotela na turističkom tržištu.
– Ako bi gosti iz "Dunava" sa sobom ponijeli samo jednu jedinu stvar, onda bi to bila sreća, a ona je dovoljan razlog da nam se požele ponovno vratiti – poručuju vlasnici.
Hotel "Dunav" nastavlja svoj razvoj utabanim stazama: kao obiteljski projekt koji spaja tradiciju, udobnost i autentični dunavski doživljaj, pružajući gostima iskustvo koje se pamti cijeloga života.

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....