Na pelješkim padinama, među kamenim vinogradima suncem i morem nastaje vino duboko ukorijenjeno u ovdašnju tradiciji – prošek. Ovo desertno vino, gusto i jantarne boje, simbol je dalmatinskog identiteta. Dobiva se od prosušenoga grožđa, najčešće sorti plavac mali, maraština, bogdanuša ili vugava, ovisno o mikrolokaciji i tradiciji pojedinih proizvođača. Na Pelješcu je razumljivo plavac.
Najveća bura oko prošeka ne diže se u Dalmaciji, već u Bruxellesu. Talijanski proizvođači prosecca već godinama nastoje spriječiti Hrvatsku da registrira naziv "prošek" na razini Europske unije, tvrdeći da bi to moglo "zbuniti potrošače". No Hrvati ističu da sličnost postoji samo u imenu – i to slučajno.
Dok je prosecco pjenušavo vino iz sjeverne Italije, prošek je mirno ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....