StoryEditorOCM
Savjetiznate li vi?

Kad se sole jaja: prije, za vrijeme ili na kraju prženja? Mnogi ne znaju točan odgovor, čak ni jedan slavni kuhar...

Piše T. S. M.
24. siječnja 2025. - 10:03

Prženje jaja toliko je jednostavan zadatak da je pravo čudo koliko se uz njega veže nedoumica. Je li bolje ovo ulje ili ono, dodaju li se jaja u ovom ili onom trenutku... O svemu smo vam tome već puno pisali, a sada je na redu pitanje soli, preciznije pitanje trenutka u kojem se sole jaja.

Trebamo li im dodati sol prije nego ih krenemo pržiti, negdje tijekom tog procesa ili tek kad su ispržena? Odgovora na ovo pitanje je puno, ali svi osim jednog su pogrešni, a zanimljivo je da ni neki slavni kuhari ne znaju koji je točan.

image
Shutterstock

Najveći mit vezan uz ovo pitanje je da se jaja ne smiju soliti prije prženja kako ne bi postala žilava. Jedan od onih koji su podržali ovaj stav je Gordon Ramsey, slavni chef koji gušta dokazati da su drugi kuhari u krivu, no ispostavilo se da u ovom slučaju ni on nije u pravu.

Stručnjaci su nakon niza testova zaključili kako se jaja uvijek moraju posoliti prije prženja. Sol sprječava da se proteini u žumanjcima prečvrsto povežu pod utjecajem topline, zbog čega se iz jela izvlači više vlage pa omlet, kajgana ili koje već jelo od jaja pripremate na kraju budu tvrdi i gumasti.

Soljenje osigurava da jaja ostanu vlažna i mekana, stoga, ako ne želite žilavu teksturu slobodno pomiješajte jaja sa solju prije nego ih ubacite u tavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 09:51