Hoće li vam se riba, pomfrit, pohane tikvice ili lignje na kolutiće savršeno ispržiti ili ćete na kraju cijelog procesa završiti s napola do nimalo jestivim jelom ovisi o više faktora, a najviše ih je vezano uz ulje. Nedavno smo vam dali savjet vezan uz optimalnu temperaturu prženja (bez brige, nije vam potreban termometar, nego komadić kruha, prisjetite se ovdje), a sad ćemo vam dati još jedan savjet vezan uz ulje, no ovoga puta odnosit će se na odabir vrste. Mislite li da vrsta ulja utječe samo na okus jela koje se u njemu prži, jao vama.
O tome koja su ulja najbolja, a koja najgora za prženje naveliko se pisalo i odrađena su već brojna istraživanja pa je podataka toliko da bi vas lako mogla proći volja ne samo za čitanjem, nego i za prženjem. Upravo zbog toga sastavili smo vam maleni vodič, odnosno mini-top listu ulja koja su najbolja za prženje.
Svima im je zajedničko to što imaju visoku točku dimljenja (što znači da podnose visoke temperature bez da počnu gorjeti i razvijati neugodan miris i štetne spojeve). Pa evo koja su ulja zaslužila mjesto na toj listi, počevši s onim koje bi, da je ovo sportsko natjecanje, zaslužilo zlatnu medalju.
Prvo na popisu je avokadovo ulje i to rafinirano. Glavni je razlog je dimna točka na oko 270°C, a sporedni su, ali također vrlo bitni razlozi njegov impresivan sastav te ugodan, blag okus. Što se tiče metode, ovo je ulje savršen izbor za duboko prženje i wok.
Srebrna bi medalja pripala ulju od kikirikija, također rafiniranom. Njemu je dimna točka na oko 230°C, ima ugodan orašast okus koji se lagano osjeti i u hrani u njemu isprženoj. Izvrsno za stir-fry, tempuru, ali i sve ostale tehnike prženja.
Na trećem je mjestu većini najprihvatljivije ulje, ono suncokretovo (rafinirano). Dimna mu je točka na oko 230°C, neutralnog je okusa i pogodno je za sve vrste prženja.
Ulje od sjemenki grožđa nešto je zdravije od suncokretovog, ali mu je dimna točka nešto niža, na oko 215°C, pa je na četvrtom mjestu. Prednost mu je nenametljiv okus, a koristi se i za prženje i za pečenje.
Sojino ulje u nekom je trenu dospjelo na crne liste, ali kad je riječ o prženju, sasvim je prihvatljivo, i više od toga. Dimna mu je točka na 230°C i može dugo ostati stabilno na visokim temperaturama, zbog čega je čest izbor u restoranskim kuhinjama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....