StoryEditorOCM
SavjetiDOMAĆI KRUH

Otkrivamo tajnu profesionalnih pekara: evo kako će vam kruh danima ostati svjež i mekan, bez kompliciranja i ‘kemije‘!

Piše P. M.
22. studenog 2025. - 08:15

Iako je se nerado prisjećamo, izolacija tijekom pandemije koronavirusa, koja je mnoge od nas natjerala da potražimo nove načine opuštanja, lansirala je pripremu domaćeg kruha kao novi globalni trend. Neki su se tek upoznavali s kvascem dok su oni malo iskusniji pravili vlastite startere. Domaći kruh, koliko god ukusan i mirisan, nikada neće ostati svjež i mekan kao onaj kupljen u pekari. E pa u čemu je tajna?

image
/Shutterstock

Profesionalni pekari složni su u jednome, tijestu dodajte žlicu meda! On će zadržati vlagu u tijestu, usporiti isušivanje i kruhu dati mekoću. Osim toga, prilikom pripreme domaćeg kruha, važno je koristiti kvalitetno brašno, paziti na pravilno dizanje tijesta jer ono treba toplo, ali ne vruće okruženje, a prekratko ili predugo dizanje tijesta utjecat će na gustoću i svježinu kruha. A ako želite produžiti svježinu, slobodno dodajte malo maslinova ulja, maslaca ili čak žlicu jogurta.

image
/Shutterstock

S obzirom na to da su cijene kruha otišle u nebo, a budimo iskreni, kvaliteta kupovnog kruha se na većini mjesta srozala, pečenje kruha kod kuće postaje sve isplativija alternativa, naročito za kućanstva koja nastoje kontrolirati troškove. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2025 08:17