Unatoč tome što je poznato da je kuhani krumpir potencijalni izvor zaraze, salata od krumpira jedno je od jela koje se može pripremiti u većoj količini i jesti danima. Međutim, nije svaka salata od krumpira pogodna za čuvanje, a jedan od sastojaka koji ju lako kvare manje-više svi koristimo.
Luk salati daje dozu ljutine i finu hrskavost, ali ako je radite unaprijed, kako biste si sutradan olakšali život ili imate običaj pospremiti ostatke salate od krumpira u hladjak za kasnije, nemojte ga koristiti. Osim toga, stajanjem postaje gorkast, a taj okus prenosi na salatu.
Jednako tako, suzdržite se od kremastih preljeva ako planirate raditi veću količinu salate, osim ako ćete baciti sve što vam preostane. Majoneza, vrhnje, jogurt i njima slični sastojci koji se koriste u pripremi kremastog preljeva jednostavno jisu dovoljno stabilni.
No, pripazite li malo pri izboru ostalih sastojaka, dobit ćete salatu koja će biti ne samo ukusna nego i zgodna za sačuvati koji dan u hladnjaku.
Odaberite sorte krumpira poput mladog i crvenog, jer bolje drže oblik i ne upijaju višak vlage, a njihova čvrstoća pomaže u održavanju teksture tijekom nekoliko dana.
Kisela komponenta poput alkoholnog octa, vinskog octa ili limunova soka djeluje konzervirajuće, osobito ako joj se doda senf, koji i sam ima blago antiseptička svojstva. Uputno je koristiti i hladno prešano maslinovo ulje jer sadrži prirodne antioksidanse i puno je otpornije na kvarenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....