Jeste li ikad čuli za savjet koji navodi da se u ulje za prženje treba ubaciti - ljuska od jaja? Ako niste, možda se pitate koja je svrha tog ekscentričnog poteza. Otkrit ćemo vam, ali nemojte to shvatiti kao preporuku.
Ljuska jaja trebala bi smanjiti prskanje ulja i osigurati da ono ne zagori. Evo, pogledajte sami.
Ne izgleda to loše, mora se priznati, ali je li istinito?
Teoretski, postoji trunčica istine u toj ideji, jer ljuske jaja sadrže kalcij karbonat, koji može apsorbirati i distribuirati toplinu drugačije od metala. Dakle, moguće je da bi mogla ponešto utjecati na ravnomjerniju raspodjelu topline. Ali...
Ne bismo vam to preporučili.
Ljuske se mogu raspasti u sitne komadiće, koje nije preporučljivo progutati, a osim toga, efekti na temperaturu ulja bi bili minimalni, gotovo zanemarivi.
Želite li biti sigurni da ulje neće prskati, pazite da su namirnice koje pržite dobro obrisane, a ako se želite osigurati od gorenja ulja, koristite ulja s visokom točkom dimljenja (npr. avokadovo, kikirikijevo ili rafinirano suncokretovo ulje) i držite temperaturu na srednje jakoj vatri.
Ako vam se ulje kojim slučajem počne dimiti, evo vam najbrže i najsigurnije rješenje: tavu maknite s vatre i ulijte u nju malo hladnog ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....