StoryEditorOCM
Savjetiimamo bolje rješenje

Pogledajte što neki dodaju u ulje kako ne bi prskalo i dimilo se za vrijeme prženja. Oprez, taj trik može biti opasan!

Piše T. S. M.
12. svibnja 2025. - 06:53

Jeste li ikad čuli za savjet koji navodi da se u ulje za prženje treba ubaciti - ljuska od jaja? Ako niste, možda se pitate koja je svrha tog ekscentričnog poteza. Otkrit ćemo vam, ali nemojte to shvatiti kao preporuku.

Ljuska jaja trebala bi smanjiti prskanje ulja i osigurati da ono ne zagori. Evo, pogledajte sami.

Ne izgleda to loše, mora se priznati, ali je li istinito?

Teoretski, postoji trunčica istine u toj ideji, jer ljuske jaja sadrže kalcij karbonat, koji može apsorbirati i distribuirati toplinu drugačije od metala. Dakle, moguće je da bi mogla ponešto utjecati na ravnomjerniju raspodjelu topline. Ali...

Ne bismo vam to preporučili.

image
Shutterstock

Ljuske se mogu raspasti u sitne komadiće, koje nije preporučljivo progutati, a osim toga, efekti na temperaturu ulja bi bili minimalni, gotovo zanemarivi.

Želite li biti sigurni da ulje neće prskati, pazite da su namirnice koje pržite dobro obrisane, a ako se želite osigurati od gorenja ulja, koristite ulja s visokom točkom dimljenja (npr. avokadovo, kikirikijevo ili rafinirano suncokretovo ulje) i držite temperaturu na srednje jakoj vatri.

Ako vam se ulje kojim slučajem počne dimiti, evo vam najbrže i najsigurnije rješenje: tavu maknite s vatre i ulijte u nju malo hladnog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:51