StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji uspjeh

Pohani sir može biti pravi specijalitet ili totalni fijasko. Ne znate li ove tri stvari, bolje da ga ni ne pripremate

Piše T. S. M.
6. lipnja 2025. - 14:24

Jedina stvar bolja od sira, a u ovom slučaju mislimo na vrste poput goude, edamera, cheddara i camemberta, je pohani sir. No, pod jednim uvjetom: da je pripremljen baš kako treba.

Da bi ispao baš savršeno, a to znači hrskav izvana, a otopljen i mekan iznutra, valja pripaziti na nekoliko bitnih detalja. U protivnom, riskirate kulinarsku katastrofu u vidu sira koji je iscurio iz omotača od krušnih mrvica i zalijepio se po tavi, zagorio... ma, bolje da ne nabrajamo kako sve može poći po zlu taj naoko jednostavan pothvat pohanja sira.

Prvi i najvažniji savjet jest je odabir prave vrste sira. Držite se gore spomenutih vrsta i nema straha da ćete pogriješiti. Mozzarella je također dobar izbor, ali tek kad dobro savladate tehniku.

image
Roulier/turiot/Foodcollection Via Afp

Drugi i jednako važan savjet je dvostruko paniranje. Nakon sir uvaljajte redom u brašno, jaje i krušne mrvice, ponovno ga umočite u jaje i još jednom u mrvice. Dobit ćete dodatni zaštitni sloj koji će osigurati da sir tijekom prženja ne iscuri iz korice.

Nakon paniranja, važno je sir dobro ohladiti. Preporučuje se ostaviti ga barem 30 minuta u hladnjaku, a još bolje 15 minuta u zamrzivaču. Hladni sir će se sporije topiti, što daje korici dovoljno vremena da se zapeče i spriječi curenje.

Kada dođe vrijeme za prženje, pripazite da ulje bude dovoljno vruće. Idealna temperatura je oko 170 do 180 °C. Ako niste sigurni, jednostavno ubacite mrvicu kruha i promatrajte: ako se zapjeni i brzo porumeni, ulje je spremno. U prehladnom ulju panada će se natopiti masnoćom, a sir će iscuriti prije nego se sastojci zapeku u čvrstu koricu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 20:23