Za hrskavu, zlatno pečenu ribu punog okusa ključno je nekoliko stvari: pravilno odabrano ulje, odgovarajuća temperatura, dobro začinjena riba.
Prvo, važno je koristiti ulje neutralnog okusa i visokog stupnja dimljenja, poput suncokretovog, repičinog ili sojinog. Izbjegavajte ekstradjevičansko maslinovo ulje jer može pregorjeti na višim temperaturama. Rafinirano maslinovo ulje bolji je izbor.
Idealna temperatura za prženje je između 190 i 200 °C. Ulje treba biti dovoljno vruće da odmah stvori hrskavu koricu. Ako je temperatura preniska, riba će upiti previše masnoće i postati gnjecava. Čak i ako ste prethodno dobro zagrijali ulje, tavu nemojte pretrpavati jer će mu temperatura previše pasti. Pržite ribu u manjim turama i pustite da se ulje ponovno zagrije prije nego ubacite novi komad.
Ribu je važno dobro posušiti papirnatim ubrusom prije prženja, jer višak vlage sprječava nastanak hrskave korice, a osim toga može uzrokovati prskanje. Nakon toga posolite ribu, a ako ju pržite u smjesi za pohanje, posolite i nju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....