StoryEditorOCM
Savjetipripazite!

Riba vam se često loše isprži? Ako se raspada ili je masna, radite uobičajenu grešku, ali za ovaj problem ne znaju svi

Piše T. S. M.
18. prosinca 2025. - 07:05

Često se krivnja za raspadnutu prženu ribu pripisuje tavi, ulju ili brašnu, ali problem najčešće nastaje čak i prije nego što riba uopće dođe do ulja. Stvar je u višku vlage na površini.

Kad se nedovoljno osušena riba spusti u vruće ulje, voda s površine naglo isparava, pretvara se u paru i radi - kaos. Umjesto da se brašno u koje je riba uvaljana zadrži na koži ili površini fileta čineći finu koricu koja će sačuvati sočnost i ribi dati još bolji okus, zbog pare se korica odvaja od ribe.

image
Shutterstock

U boljem slučaju, korica samo puca, a u ribu prodire ulje. U gorem slučaju, tijekom okretanja ribe raspada se i meso jer mu nedostaje sloj korice koji bi ga štitio od oštećenja za vrijeme prženja.

Ključ je dobro posušiti ribu, tek tada ju posoliti i zatim uvaljati u brašno (želite li biti sto posto sigurni u spjeh, soljenje ostavite za nakon prženja, jer sol izvlači vlagu iz tkiva pa ste opet u istom problemu - nažalost, ovo je detalj na koji mnogi ne obraćaju pažnju).

image
Grazziela Bursuc/alamy/profimedia/Grazziela Bursuc/alamy/profimedia

Nakon što ribu uvaljate u brašno, ostavite je minutu ili dvije da miruje. Brašno će se lagano povezati s površinom fileta i stvoriti ujednačen sloj koji se u ulju bolje zapeče. To nije trik, nego jednostavna posljedica vremena i temperature, ali razlika se itekako vidi na tanjuru.

Postoji još jedan "uobičajeni osumnjičeni" za loše pofriganu ribu, a to je preniska temperatura ulja. Ako ulje nije dovoljno zagrijano, riba se ne prži nego se polako natapa masnoćom. Tada gubi strukturu, postaje teška i otpada s kosti. Problem je, također, i u tome što se u nedovoljno zagrijanom ulju brašno neće zapeći u koricu.

image
/Shutterstock

Ovom problemu možete lako doskočiti, dovoljno je provjeriti je li ulje dovoljno toplo prije dodavanja ribe u tavu. Provjeriti temperaturu ulja možete i bez termometra - samo ubacite komadić kruha ili uronite vrh drvene kuhače. Ako se odmah pojave mjehurići, ulje je spremno za prženje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 07:07