StoryEditorOCM
Savjetiimajte na umu

Smijemo li ribu pržiti i peći na maslinovom ulju? Spominju se otrovni spojevi, ali gušti su gušti. Stručnjaci kažu ovako

Piše Tea Sumić Miletić
24. svibnja 2024. - 07:05
Je li maslinovo ulje dobar izbor za prženje i pečenje ribe? O ovoj temi mnogi imaju svoj stav, a evo što kažu stručnjaciShutterstock

Kaže se da riba pliva tri puta, jednom u moru, drugi put u ulju, a treći put u vinu. Prvi i treći nikom nisu sporni, no što je s plivanjem u ulju? Iako će vam prosječan Dalmatinac reći da je maslinovo ulje kao stvoreno da se sljubi s ribom, po mnogima je itekako sporno pripremati ribu uz pomoć te vrste ulja.

Kako se često upozorava, kod prženja na maslinovom ulju može doći do oksidacije, odnosno stvaranja štetnih spojeva poput lipidnih peroksida i aldehida za koje se pokazalo da imaju karcinogeno djelovanje.

S druge strane mnogi se žestoko protive tom stavu i tvrde da je za prženje nezgodno samo ekstra djevičansko ulje, dok je ono bez prefiksa "ekstra" sasvim dobra opcija za friganje. Razlog je u različitom sastavu: ekstra djevičansko sadrži ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 07:42