Ide li ulje u hladnu ili na vruću tavu? Jednostavno pitanje, a samo jedan točan odgovor. Znate li ga vi? Ako vam hrana ima običaj zalijepiti se za tavu, izgorjeti ili popiti puno ulja za vrijeme pripreme, kladimo se da je vaš odgovor pogrešan.
A kažete li da je svejedno, bolje da ništa niste ni rekli.
Želite li izbjeći gore spomenute kulinarske katastrofe, otkrit ćemo vam točan odgovor i objasniti vam zašto je važno baš tako postupiti.
Da više ne duljimo, točan odgovor na gore postavljeno pitanje glasi da ulje ide na vruću tavu. I tako je s dobrim razlogom. Zapravo, ima više razloga - prethodnim zagrijavanjem tave sprječavamo da se hrana za nju lijepi, osiguravamo ravnomjerno kuhanje, potičemo zlatno-smeđu boju i razvijamo bogat okus.
Zagrijana površina tave širi se i postaje glađa, pa se hrana za nju rjeđe lijepi. Pored toga, dobro zagrijana tava sasvim će sigurno biti u potpunosti suha, što je važno kako bi se smanjila opasnost od prskanja ulja do kojeg dolazi zbog sićušnih kapljica vode skrivenih na površini hrane ili posuđa.
Osim toga, kada dodamo ulje u već zagrijanu tavu, ono se ravnomjerno raspoređuje pa se hrana ravnomjerno prži. U protivnom dio namirnica može biti tek napola gotov kad ostatak već počinje gorjeti.
Uz sve navedeno, polaganim zagrijavanjem ulja može doći do njegove polimerizacije koja je, pored mrvica koje su otpale s hrane, kriva za talog na dnu tave koji tijekom prženja može početi gorjeti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....