Mnogi smrznuto povrće doživljavaju kao brzu, ali manje vrijednu zamjenu za svježe. Međutim, brojna istraživanja pokazuju upravo suprotno, smrznuto povrće često je jednako hranjivo, a ponekad i hranjivije od onog svježeg koje tjednima putuje od polja do polica dućana. Stranica Healthline kaže da kod svježeg povrća može doći do značajnog gubitka vitamina C i drugih hranjivih tvari odmah nakon berbe, te da smrznuto povrće često zadrži hranjive tvari bolje od svježeg koje stoji.
Općenito govoreći, zamrzivanje pomaže u očuvanju hranjivih tvari u voću i povrću ali određene hranjive tvari se ipak gube tijekom procesa blanširanja koje se provodi prije zamrzavanja i uključuje stavljanje proizvoda u kipuću vodu na par minuta.
Unatoč tome, ovaj postupak zapravo pomaže da se povrće sačuva od kvarenja i da održi svoju boju, teksturu i okus, njime se ubijaju bakterije i enzimi koji bi inače ubrzali kvarenje. S obzirom na to da povrće prolazi kroz ovaj proces odmah nakon berbe, smanjuje se rizik od gubitka hranjivih tvari koji bi nastao tijekom dugotrajnog skladištenja svježeg povrća.
Nakon zamrzavanja, ostatak posla je u našim rukama i tu dolazimo do pitanja, kako savršeno skuhati zaleđeno povrće? Ne, nije potrebno nikakvo veliko kulinarsko predznanje, dovoljno je poznavati nekoliko osnovnih pravila koja vrijede za gotovo sve vrste povrća iz zamrzivača. A najbolji primjer za to je zeleni grašak.
Grašak ne smijemo odleđivati prije kuhanja, već ga iz zamrzivača odmah stavljamo u kipuću vodu te ga po želji kuhamo tri do pet minuta. Nikad nemojte kuhanje započeti u hladnoj vodi jer se tako produžava vrijeme kuhanja i povrće može postati previše mekano. I nemojte pretjerivati s količinom vodom.
Sol dodajemo prije posluživanja jer prerano dodavanje može isušiti povrće. A zašto ne biste dodali i malo šećera, on će samo naglasiti prirodnu slatkoću povrća. Najvažnije je ne prekuhati proizvod jer onda gubi svoju prirodnu boju, teksturu i ono najvažnije, hranjive tvari.
Zaleđeno povrće općenito je blagog okusa pa je dobro dodati začine i aromatične sastojke poput češnjaka, maslinovog ulja, svježih ili suhih začina, soli i papra, a možda i malo limunovog soka ili žlice meda za dodatnu slatkoću. A možete dodati i malo povrtnog temeljca umjesto obične vode, što će pojačati okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....