StoryEditorOCM
Savjetiverdura IZ leda

Zamrznuto povrće nije samo brza zamjena za svježe! Evo kako ga pravilno skuhati, mnogi griješe u jednome, a posljedice...

Piše P. M.
7. studenog 2025. - 15:27

Mnogi smrznuto povrće doživljavaju kao brzu, ali manje vrijednu zamjenu za svježe. Međutim, brojna istraživanja pokazuju upravo suprotno, smrznuto povrće često je jednako hranjivo, a ponekad i hranjivije od onog svježeg koje tjednima putuje od polja do polica dućana. Stranica Healthline kaže da kod svježeg povrća može doći do značajnog gubitka vitamina C i drugih hranjivih tvari odmah nakon berbe, te da smrznuto povrće često zadrži hranjive tvari bolje od svježeg koje stoji.

Općenito govoreći, zamrzivanje pomaže u očuvanju hranjivih tvari u voću i povrću ali određene hranjive tvari se ipak gube tijekom procesa blanširanja koje se provodi prije zamrzavanja i uključuje stavljanje proizvoda u kipuću vodu na par minuta. 

image
Mallet Jean-francois/hemis.fr/Hemis Via Afp

Unatoč tome, ovaj postupak zapravo pomaže da se povrće sačuva od kvarenja i  da održi svoju boju, teksturu i okus, njime se ubijaju bakterije i enzimi koji bi inače ubrzali kvarenje. S obzirom na to da povrće prolazi kroz ovaj proces odmah nakon berbe, smanjuje se rizik od gubitka hranjivih tvari koji bi nastao tijekom dugotrajnog skladištenja svježeg povrća.

image
Voisin/Phanie Via Afp

Nakon zamrzavanja, ostatak posla je u našim rukama i tu dolazimo do pitanja, kako savršeno skuhati zaleđeno povrće? Ne, nije potrebno nikakvo veliko kulinarsko predznanje, dovoljno je poznavati nekoliko osnovnih pravila koja vrijede za gotovo sve vrste povrća iz zamrzivača. A najbolji primjer za to je zeleni grašak.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Grašak ne smijemo odleđivati prije kuhanja, već ga iz zamrzivača odmah stavljamo u kipuću vodu te ga po želji kuhamo tri do pet minuta. Nikad nemojte kuhanje započeti u hladnoj vodi jer se tako produžava vrijeme kuhanja i povrće može postati previše mekano. I nemojte pretjerivati s količinom vodom.

Sol dodajemo prije posluživanja jer prerano dodavanje može isušiti povrće. A zašto ne biste dodali i malo šećera, on će samo naglasiti prirodnu slatkoću povrća. Najvažnije je ne prekuhati proizvod jer onda gubi svoju prirodnu boju, teksturu i ono najvažnije, hranjive tvari.

Zaleđeno povrće općenito je blagog okusa pa je dobro dodati začine i aromatične sastojke poput češnjaka, maslinovog ulja, svježih ili suhih začina, soli i papra, a možda i malo limunovog soka ili žlice meda za dodatnu slatkoću. A možete dodati i malo povrtnog temeljca umjesto obične vode, što će pojačati okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 08:37