Čini li vam se da meso koje vi ispečete na gradelama nikad nije tako dobro kao ono koje peče netko drugi? Možda krivite mesara, možda beštimate gradele, ali postoji mogućnost da je problem (i) u vama. Radite li jednu uobičajenu pogrešku, nikakvo čudo što su bržole i pljeskavice koje vi pečete uvijek puno tvrđe, pa i suše nego one koje ste imali priliku kušati drugdje.
Pogreška je naoko sasvim nevina, ali ima gadne posljedice.
Problem o kojem je riječ nastaje kad se meso na roštilju probode vilicom, bilo kako bi ga se malo pomaklo po roštilju, okrenulo ili samo provjerilo je li se ispeklo s donje strane. Kad ga se tako bocka, iz njega izlaze sokovi, a baš su sokovi ono što ga čini sočnim i mekanim. Rezultat? Meso postaje suho, bez obzira na to koliko je dobro marinirano ili pažljivo pečeno.
Kliješta su bolji izbor jer čvrsto drže meso, a pritom ga ne oštećuju. Na taj način sokovi ostaju unutra, a bržole, bifteci, zabatci, pljeskavice i ćevapi ostaju sočni i ukusni. Kod nježnih ili nemasnih komada (npr. pileća prsa ili svinjski file), to se primijeti posebno brzo.
Možda se pitate što koristiti umjesto vilice? Odgovora je nekoliko, a ovise o vrsti mesa koju pečete. Kuharska hvataljka idealna je za komade koje treba malo čvršće pridržati, poput bataka, dok je široka lopatica zgodna za mekane komade poput pljskavica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....