Dočekali smo obilje paprika, poma i balancana, no nakon što ih se dosita napohamo, napečemo i nakuhamo, što još s njima napraviti? Nudimo vam ideju s odmakom od naše kulinarske tradicije, ali ne prevelikim. Ostajemo na Mediteranu. I radimo - escalivadu.
Escalivada je jednostavan i ukusan katalonski prilog ili tapas od pečenog povrća. Od pečenog povrća na kakvo smo navikli razlikuje se po začinima te po tome što se jede (i) hladno. Jelo je to koje se lako priprema, a savršeno je na kruhu, uz ribu, meso s gradela i još mnogo toga.
Ovo jelo, čije ime dolazi od katalonskog glagola "escalivar", što znači peći, prešlo je granice i postalo međunarodno priznati specijalitet. Iako se povrće tradicionalno peklo na žeravi, verzija pečena u pećnici koju ovdje predstavljamo praktičnija je i pristupačnija.
Ključ savršene escalivade leži u strpljenju i kvalitetnom povrću. Odabir svježeg, sezonskog povrća prvi je korak prema okusu koji osvaja, a spori proces pečenja omogućuje intenziviranje okusa i mekoću pulpe koja se topi u ustima.
Escalivada
Sastojci:
400 g patlidžana
300 g crvene paprike
50 ml maslinovog ulja (ili više)
2 rajčice
2 luk
1 glavica luka
sol, papar
Priprema:
Paprikama i patlidžanima vrhom noža izbodite koru na nekoliko mjesta pa ih stavite u posudu za pečenje.
Češnjaku i luku skinite vanjski sloj kore, ali nemojte ju u potpunosti ukloniti.
Stavite paprike, patlidžane, luk, češnjak i cijele rajčice u posudu za pečenje pa ih pokapajte s malo maslinovog ulja te ga utrljajte u povrće. Posolite i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 130 stupnjeva Celzija.
Nakon sat vremena ga okrenite i pecite još pola sata, odnosno dok ne omekša.
Paprike i patlidžane potom prebacite u prikladnu zdjelu i pokrijte ih folijom. Ostavite ih dvadesetak minuta pa ih ogulite i narežite na trakice.
Kad se malo ohladi, ogulite rajčicu i narežite je na srednje debele ploške. Ogulite luk i tanko ga narežite.
Uklonite koricu s češnjaka pa ga zgnječite i pomiješajte s preostalim maslinovim uljem.
Položite povrće na tanjur, posolite ga i popaprite po ukusu pa ga prelijte smjesom ulja i češnjaka te poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....