Prosječni hrvatski doručak je, u nutricionističkom smislu, teška katastrofa. Sve ono što na samom početku dana onako usput ubacimo u usta najčešće se svodi na visokoprerađenu hranu punu šećera, nezdravih masnoća i takozvanih brzih ugljikohidrata koji uzrokuju nagli porast glukoze u krvi, nakon kojeg neizbježno slijedi napadaj gladi. Manjak vlakana i višak "loših" ugljikohidrata i masti štete i probavi, a o aditivima da ne govorimo.
Sve u svemu, isplati se promijeniti prehrambene navike i potražiti bolju soluciju za najvažniji obrok u danu. Stoga, ako tražite doručak koji će vas zasititi, održati stabilnu razinu šećera u krvi i pritom potaknuti zdravu probavu, zaboravite kupovnu zašećerene pahuljice za doručak i poslastice iz pekare te se oslonite na jednostavnije, cjelovite namirnice koje vam mogu pružiti ne samo sitost, nego i zdravstvene benefite.
Što jesti za doručak?
Prema mišljenju nutricionista, želite li potaknuti probavu i stabilizirati šećer, idealno rješenje je jednostavna kombinacija zobenih pahuljica i grčkog jogurta. Zob sadrži složene ugljikohidrate i topiva vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera, dok grčki jogurt donosi obilje bjelančevina i zdravih masti koje produljuju osjećaj sitosti.
Da bi doručak bio još hranjiviji, dodajte mu žlicu mljevenih lanenih sjemenki. One su izvrstan izvor vlakana i omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese u tijelu.
Kako ipak nije na odmet malo uživanja u hrani, ovu kombinaciju upotpunite s nekoliko bobica, poput borovnica ili malina, koje će vam osigurati ne samo ugodniji okus i prirodnu slatkoću, nego i dobru dozu antioksidansa.
Takav doručak ne samo da je ukusan nego pomaže boljoj regulaciji energije, a zbog svega navedenog, ova je kombinacija savršen izbor za sve koji žele potaknuti probavu, postići osjećaj sitosti i zdravo započeti dan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....