Danas sve više ljudi ima problema s probavom, a razlozi su jednostavni: stres, osiromašena prehrana i premalo kretanja. Tijelo pod stresom usporava probavu, suvremena prehrana sadrži premalo vlakana koja potiču probavu, a sjedilački način života dodatno usporava rad crijeva.
Kad se govori o zdravlju probave, najčešće se spominju probiotici, no jednako su važni i prebiotici. To su neprobavljive biljne tvari, najčešće različite vrste vlakana, koje služe kao hrana za korisne bakterije u crijevima. Te bakterije (posebno one iz roda Bifidobacterium i Lactobacillus) pretvaraju prebiotike u spojeve koji jačaju imunitet, smanjuju upalna stanja i poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari.
Što su prebiotici i zašto su važni
Drugim riječima, prebiotici ne djeluju izravno na nas, nego potiču rast korisnih bakterija koje čine crijevnu floru snažnijom, što u konačnici znači ne samo zdravu probavu, nego i stabilniji imunitet i raspoloženje te bolju koncentraciju i ravnotežu hormona.
Prebiotici se ne uništavaju kuhanjem, ali ih ima najviše u svježem ili lagano kuhanom ili grilanom povrću te u cjelovitim žitaricama koje se kuhaju bez pretjeranog ispiranja.
Najbolje namirnice bogate prebioticima
Po pitanju sadržaja prebiotika, na glasu su osobito cikorija, poriluk, luk, češnjak, šparoge, artičoki, cikla, jabuke, banane, zatim cjelovite žitarice, ponajviše ječam i zob, te grah. Zajedničko im je to što sadrže posebne vrste vlakana, među kojima je najpoznatiji inulin, koji dokazano pomaže u regulaciji probave i smanjenju razine kolesterola.
Zanimljivo je da prebiotici i probiotici najbolje djeluju zajedno i baš zato se preporučuje da uz namirnice poput jogurta ili kefira redovito jedemo i one koje hrane korisne bakterije koje konzumacijom takvih fermentiranih vrsta hrane unosimo.
Zašto zajedno koristiti prebiotike i probiotike
Objašnjenje je jednostavno: probiotici su "žive" bakterije, a prebiotici su ono što ih održava na životu.
Jedan od naslasnijih načina za uvažiti savjete koje smo upravo iznijeli može vam zamijeniti cijeli obrok. Riječ je o bogatoj i hranjivoj te prebioticima i probioticima bogatoj salati na bazi ječma i povrća bogatog korisnim vlaknima. Za još bolji okus, određene vrste povrća se peku na grilu, a zbog očuvanja vitamina i drugih korisnih tvari dio njih se koristi u svježem obliku.
Ovaj recept po želji možete nadopuniti piletinom, tanko rezanim odrescima, svježim rajčicama, maslinama ili sirom po svom izboru. Ako želite, možete joj dodati i sastojke poput matovilca ili rukole, ali u tom je slučaju pojedite odmah.
Salata od ječma s grilanim povrćem
Sastojci:
200 g ječma
1 poriluk (bijeli dio)
1 crvena paprika
1/2 vezice šparoga
1/2 ljubičastog luka
malo maslinovog ulja
sol, papar
Za dresing:
150 g jogurta
1 češanj češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 žličica soka od limuna
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
sol, papar
Priprema:
Isperite ječam i kuhajte ga u blago posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocijedite i pustite da se hladi.
Šparogama odstranite drvenaste dijelove, a poriluk u odrežite zeleni dio i sačuvajte ga za drugo jelo, a bijeli dio uzdužno prepolovite (ako je jako debeo, svaku polovicu možete još jednom prerezati uzdužno). Povrće posolite i premažite maslinovim uljem i pecite n grill tavi dok ne uhvati boju i omekša.
Paprikama odstranite sjemenke i narežite ih na tanke trakice, a ljubičasti luk sitno nasjeckajte.
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhani ječam, grilano povrće, svježu papriku i luk.
Za dresing pomiješajte jogurt, sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i peršin. Začinite solju i paprom te prelijte preko salate. Sve lagano promiješajte i poslužite. Ostatak salate možete čuvati u hladnjaku do tri dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....