Maslinovo ulje za Dalmatince je svetinja, obožavaju ga preliti po ribi, blitvi, salati, potočati komadom kruha... Ova vrsta ulja i drugdje zauzima posebno mjesto u kuhinjama, no pitanje koje se često postavlja glasi smijemo li maslinovo ulje koristiti za prženje. Odgovor je: da, ali s nekoliko važnih napomena.
Prije nego prijeđemo na stvar, istaknut ćemo da se tu i tamo može čuti kako je priprema hrane na maslinovom ulju opasna jer stvara rizik od nastanka kancerogenih spojeva. Zanimljivu raspravu po tom pitanju možete pročitati na Redditu (evo, ovdje), međutim, znanstvena istraživanja otklanjaju tu bojazan te redovito stavljaju maslinovo ulje na listu poželjnih masnoća za kuhanje i prženje. Ipak, kao što smo već spomenuli, uz određene napomene.
Dva oblika maslinovog ulja
Kao što je poznato, maslinovo ulje na tržište (obično) dolazi u dva oblika, odnosno kao ekstra djevičansko, odnosno ekstraverđine, kako ga se ponekad u Dalmaciji naziva, te u obliku rafiniranog ulja.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se cijeni zbog bogatstva antioksidansa i blagotvornih spojeva, najbolje je, poručuju nam stručnjaci na temelju niza istraživanja, koristiti sirovo odnosno za salate, preljeve i dovršavanje jela. Njegova niža točka dimljenja znači da se na previsokoj temperaturi može početi razgrađivati, pri čemu gubi aromu i nutrijente, a također se stvaraju neugodni, zagorjeli okusi.
Najbolje ulje za prženje
Ako želite pržiti na maslinovom ulju, birajte rafinirano maslinovo ulje. Ono, kako su pokazale studije, podnosi više temperature i odlično se ponaša kod pripreme jela poput pržene ribe i liganja, pohanih tikvica i balancana, friganih krumpira i tome sličnog, sve dok se ne radi o načinu prženja koji zahtijeva duboko ulje, duže vrijeme i vrlo visoke temperature.
No, stručnjaci naglašavaju da se u kućnim uvjetima rijetko dosegnu temperature na kojima bi maslinovo ulje postalo štetno pa slobodno posegnite za maslinovim uljem, rafiniranim, dakako, samo pripazite na toplinu i trajanje prženja.
Nutrijenti u maslinovom ulju
Nema straha da ćete se korištenjem takvog ulja zakinuti za blagotvorne nutrijente. Ovo ulje unatoč zagrijavanju zadržava dio korisnih masnoća, pa je i dalje bolji izbor za pripremu hrane u usporedbi s nekim drugim vrstama ulja i masti.
Ipak, nije u istoj mjeri bogato antioksidansima i polifenolima koji se nalaze u ekstra djevičanskom. Zato je najbolje za prženje koristiti rafinirano, a ekstra djevičansko sačuvati za pripremu jela koja se ne zagrijavaju ili se samo kratko pirjaju.
Ulje za duboko prženje
Kad je riječ o prženju u dubokoj masnoći, osobito ako će proces potrajati dulje jer pripremate veću količinu hrane ili namirnicu koju je potrebno dugo frigati, ipak posegnite za uljima kao što su suncokretovo ulje, ulje repice i ulje od kikirikija. Sva tri imaju visoku točku dimljenja, neutralan okus i ne mijenjaju aromu hrane tijekom prženja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....