StoryEditorOCM
Spiza plusneočekivani izvori

Tanjur ovog povrća ima jednako proteina kao komad piletine, a porcija ove zeleni kao čaša mlijeka! Evo gdje se još kriju...

Piše T. S. M.
19. rujna 2025. - 14:15

Proteini nisu važni samo za sportaše nego i za svakodnevno zdravlje jer pomažu obnovi tkiva, daju energiju i drže nas sitima, a iako proteine obično povezujemo s mesom, ribom, jajima i svježim sirom, postoje i biljni izvori proteina koji često prolaze nezapaženo, ali mogu znatno pridonijeti unosu ovog važnog nutrijenta.

Primjerice, brokula i prokulice imaju oko 3 g proteina na 100 g, što je otprilike jednako kao i čaša mlijeka. Grašak sadrži oko 5 g proteina na 100 g, pa porcija kuhanog graška donosi gotovo isto proteina kao i manji komad mesa.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Posebno se ističu orašasti plodovi i sjemenke, primjerice bademi, suncokretove i bučine sjemenke ili sezam, jer sadrže od 18 do 25 g proteina na 100 g. To znači da šaka orašastih plodova može proteinski konkurirati pilećem fileu ili nemasnoj junetini.

Iako povrće nikad neće imati toliku koncentraciju proteina kao meso, vrijedi zapamtiti da veliki tanjur povrća bogatog proteinima, poput brokule ili graška, može sadržavati približno istu količinu proteina kao i manji odrezak. Uz to donosi vlakna, vitamine i minerale koji pomažu zdravlju probavnog sustava i dugoročnoj vitalnosti.

image

Trkom na pazar po porciju proteina!

Duje Klarić/Cropix

Zato je dobro u prehranu redovito uključivati biljne izvore proteina, jer oni ne samo da nadopunjuju unos bjelančevina, nego i donose dodatne zdravstvene prednosti koje meso ne može pružiti. 

Želite li učiniti dobru stvar za dnevni unos proteina, predlažemo vam recept za jednostavno, a ukusno jelo od graška.  Varivo od graška jelo je koje se priprema lako, a svima se sviđa te je vrlo prilagodljivo: želite li manji sadržaj ugljikohidrata, nemojte dodati krumpir, a gustoću jela možete postići blendanjem manje količine variva pri samom kraju kuhanja.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Varivo od graška

Sastojci

400 g graška (svježeg ili zamrznutog)
1 l vode ili povrtnog temeljca
2 žlice maslinova ulja
1 žlica brašna
2 češnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1 krumpir
malo peršina
sol, papar

Priprema

Ogulite i narežite krumpir na kockice, a mrkvu na kolutiće.

Na ulju pirjajte sitno nasjeckan luk dok ne omekša, dodajte brašno i kratko promiješajte. Ubacite mrkvu, krumpir i grašak, prelijte vodom ili temeljcem, pa posolite i popaprite.

Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne omekša i varivo se ne zgusne. Pred kraj dodajte protisnuti češnjak i nasjeckani peršin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:05