Jesu li vas ikad razočarale suhe i tvrde bržole? Kladimo se da jesu, jer svinjski kare je jedna od onih vrsta mesa koje mnogi kupuju, ali rijetkima ispada baš kako bi trebalo jer lako može postati jedva jestivo. Suhe i žilave bržole nikome nisu po guštu pa prije nego napravite gradele ili zagrijete tavu, idemo vidjeti što točno treba napraviti da bi ispale mekane i sočne.
Prva stvar koju valja imati na umu je marinada. Da, i za bržole! Meso s te pozicije je nemasno, pa mu marinada daje vlažnost, omekšava ga i obogaćuje mu okus.
Marinada za ovu vrstu mesa priprema se lako, samo pomiješajte maslinovo ulje, malo limunovog soka (ili bijelog vina), zgnječeni češnjak, žličicu senfa, začine poput timijana ili ružmarina, sol i papar. Tom mješavinom premažite bržole i ostavite ih da se mariniraju barem pola sata, ali ako imate vremena, neka odstoje i dulje, pa čak i preko noći (prije pečenja ih samo izvadite na sobnu temperaturu barem 20 minuta unaprijed).
Druga stvar je debljina odrezaka, a za bržole je najbolje da su debele barem 1,5 do 2 centimetra. Tanki komadi se gotovo uvijek presuše.
Treća stvar je temperatura: pecite ih kratko, ali intenzivno. Dvije do tri minute sa svake strane na jakoj vatri, tek toliko da dobiju lijepu koricu. Nakon toga ih možete prebaciti u pećnicu na 180 °C ili smanjiti vatru i pustiti ih da se još malo dopeku, ovisno o debljini, nekih pet do deset minuta.
I savjet na kraju: nemojte ih bosti vilicom! Koristite kliješta za okretanje, u protivnom će iz njih iscuriti sokovi. Podsjetit ćemo vas i da je meso nakon pečenja potrebno ostaviti da se odmori pet do deset minuta, najbolje pod poklopcem ili folijom, kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili i učinili ga sočnim.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....