StoryEditorOCM
Savjetipripazite!

Muka vam je nakon pržene ribe? Evo kako je ispržiti da ne upije puno ulja, mnogi rade veliku grešku zbog koje bude masna

Piše T. S. M.
17. listopada 2025. - 14:35

Volite prženu ribu, ali nakon što je pojedete, bude vam muka, digne vam se kiselina ili osjetite neku sličnu probavnu smetnju? Niste jedini. Riba za vrijeme prženja rado popije previše ulja, no za to su djelomično krivi neiskusni kuhari koji ne znaju kako je spriječiti da se ne "nasupa" masnoće.

Ipak, to se lako može spriječiti, samo treba malo pripaziti.

Za početak, ribu temeljito osušite kuhinjskim papirom jer vlaga je glavni razlog zbog kojeg se ulje pjeni, prska i upija u meso. Međutim, taj će vam trud pasti u vodu ako ribu posolite u pogrešnom trenutku.

image
J-c. Vaillant/Photononstop Via Afp

Kad se soli riba?

Ribu možete, doduše, posoliti i nakon prženja, no većina nas voli soljenje obaviti unaprijed, kako bi se sol bolje rasporedila. Ako ribu solite prije prženja, učinite to nekoliko minuta prije nego je stavite u vrelo ulje, jer sol izvlači vlagu iz ribe na njenu površinu.

Ne zaboravite ribu uvaljati u brašno, koje će upiti eventualni ostatak vlage i za vrijeme prženja stvoriti finu koricu.

Velika greška kod prženja ribe

Valja obratiti pažnju na još jednu čestu pogrešku: tavu nikad nemojte pretrpati, jer će se temperatura ulja spustiti i tako će se riba ipak napiti ulja, a vaš trud će propasti u samom finišu.

image
Shutterstock

Još jedna bitna stavka je temperatura ulja. Ulje mora biti dovoljno vruće, a optimalna temperatura je između 170 do 180 °C. Ako nemate termometar, ubacite mali komadić kruha ili brašna i promatrajte što će se dogoditi. Ako se odmah zapjeni i uskoro lagano porumeni, ulje je spremno. U prehladnom ulju riba će upiti višak masnoće, a u previše vrućem izgorjet će izvana prije nego što se ispeče iznutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:41