Kad želimo nešto na brzinu ispeći na žaru, kotleti su jedna od najboljih opcija. Međutim, popularni odresci od karea s kostima, često znaju ispasti suhi i pomalo tvrdi. Tu stvar spašava trik kojim se koriste profesionalni kuhari.
Kako bi bržole s gradela bile sočne, mekane i pune okusa, iskušajte metodu koja će vam možda na prvu zazvučati malo čudno: najprije ih kratko prokuhajte u blago začinjenoj vodi ili temeljcu. Dovoljno će biti samo nekoliko minuta, a temperatura treba biti niska. Nakon što su na taj način tretirani, omekšani i blago začinjeni, kotlete kratko dovršite na roštilju kako bi se zapekli.
Ova tehnika inspirirana je sous-vide načinom pripreme kuhanjem hrane u vakuumski zatvorenoj vrećici na preciznoj i konstantnoj temperaturi, zahvaljujući kojem se postiže zadivljujuća mekoća. U ovom slučaju ne koriste se vrećice, ali se mesu, ako se sve pravilno izvede, omekšaju vlakna i sačuvaju sokovi.
Poanta ove tehnike je nježna termička obrade iznutra u prvoj fazi, čime se skraćuje vrijeme pečenja na žaru, koje meso može isušiti, ali uz postizanje zapečene korice i omiljenog okusa hrane pečene na žaru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....